Bun, am ajuns și la partea finală a trilogiei…

Impresii despre celelalte două părți găsiți aici – https://dananichitelea.ro/2022/12/17/haruki-murakami-1q84-part-1/ și https://dananichitelea.ro/2023/01/28/haruki-murakami-1q84-part-2/

Așteptam să parcurg cu interes această carte deoarece simțeam nevoia unei clarificări a poveștii care m-a ținut prinsă, cât și a unui deznodământ în ceea ce privește povestea ireală de iubire dintre Aomame și Tengo.

Ei bine, a treia parte mi s-a părut nejustificat de lungă, cu mult accent pe trăirile unor personaje secundare și pe povești din trecut care nu își mai aveau sensul. Rolul lor fusese utilizat din plin în primele părți unde era necesar ca autorul să-și familiarizeze cititorii cu personajele pe care le contura.

Am pierdut mult timp cu povestea lui Ushikawa, detectivul plătit de sectă pentru a investiga moartea Liderului, deși în final, faptul că reușește să pună cap la cap întreaga poveste nu îl ajută cu nimic, deoarece este asasinat fără menajamente.

Aomame devine persoana de interes a grupării religioase, după ce, prin intermediul portalului magic lansat de Fukaeri și Oamenii Mici, ajunge să poarte în pântece copilul lui Tengo, în ciuda faptului că nu se întâlniseră de 20 de ani.

Momentul reîntâlnirii celor doi e mult tărăgănat, deși ambii pendulează în spațiul strâmt al unui cartier mărginaș unde se ascund, destinul îi aduce față în față abia spre final.

Felul în care Murakami mizează pe ultima sută de metri pe conexiunea supraomenească dată de puterea dragostei mi s-a părut oarecum falsă, negândită până la capăt, iar varianta prin care reușeșc să scape din lumea alternativă în care erau prinși funcționează în mod miraculos deși în trecut eșuase.

Unde îi vor purta pașii dacă nu înapoi spre casă? Ce se va întâmpla cu tot ce au lăsat în urmă?

Per total, povestea mi-a plăcut, antrenantă, mizează pe idei noi, creionează lumi diferite și au la bază personaje complexe și interesante, cu care te poți conecta. Consider că partea a 3a ar fi putut fi încorporată în partea a doua și scurtate anumite capitole care sunt oarecum de umplutură, în ciuda faptului că îți captează atenția, dar asta datorită talentului manifestat de autor, nu neapărat ca și informație.

Declar lectura încheiată, nu vă mai zăpăcesc în plus și dau unda verde următoarei… 😉

Lasă un răspuns