O fi cartea roz dar unghiul din care Murakami privește realitatea nu e…

Îmi place autorul. Prima dată l-am descoperit în primul an de facultate și m-a atras stilul său pe care l-am catalogat ca fiind diferit de cel preponderent clasic pe care îl citeam de obicei.

Am început zilele trecute “trilogia” (dacă îi pot spune așa) cărții 1Q84 și azi vă povestesc despre prima parte. Nu m-am grăbit deloc să o termin deși povestea m-a ținut în priză atât datorită scenariului creat cât și a personajelor.

Prima parte îmbină două povești despre care nu se furnizează decât indirect detalii care să dea de gândit că cele două personaje principale: Tengo și Aomame împart un destin comun.

Tango e un profesor de matematică care cochetează cu scrisul dar nu reușește să creeze o operă literară de impact, parțial din cauza neîncrederii în sine dar și a contextului nefavorabil în care își duce traiul zilnic. Caracter blând, introvertit, analitic dar plin de sentimente neexplorate, cu o copilărie dureroasă în spate, Tengo duce o viață liniștită și banală până i se oferă ocazia să rescrie un manuscris plin de potențial al unei puștoaice dislexice și ciudate, în vârstă de 17 ani – Fukaeri.

Povestea de viață a lui Fukaeri aduce cu sine mister și confuzie în viața lui Tango care începe să aibă dubii despre autenticitatea realității în care trăiește.

La capătul opus al firului epic se află Aomame, antrenoare de judo și asasină de bărbați abuzivi și sadici, fire singuratică, deschisă la promiscuitate și comportamente deviante ca manieră de echilibrare emoțională.

Crescută într-o familie religioasă extremistă, lipsită de posibiltatea de a se dezvolta si descoperi pe sine, Aomame fuge de regulile restrictive și se reinventează. Întâlnirea cu o fetiță, victimă a abuzului sexual în cadrul unui cult cu activitate dubioasă, readuce în prim plan amintiri din trecut.

În prima parte a romanului legătura dintre personaje pare fragilă și neconcludentă. Un singur element ciudat se regăsește în ambele: prezența unei luni mici și verzi în proximitatea celei deja existente.

Povestea asta are de toate. Mister, sex, dramă, elemente SF, crimă, filozofie, acțiune și nu în ultimul rând iubire neîmplinită care promite pe parcurs schimbări de situație.

Nu mai lungesc vorba, abia aștept să îmi bag nasul în cea de-a doua parte a cărții… O recomand indiferent de genul preferat, sigur regăsiți în cadrul ei elemente care să vă mențină interesul. 😉

2 Replies to “Haruki Murakami – 1Q84 – part 1”

Lasă un răspuns