Editura LITERA
An apariție – București, 2021
Nr. pagini – 386
După ce am citit acum ceva timp în urmă Portocala Sângerie, roman al autoarei Harriet Tyce despre care găsiți detalii pe blog (https://dananichitelea.ro/2022/01/07/harriet-tyce-portocala-sangerie/), așteptam destul de nerăbdătoare să văd despre ce este vorba în cea de-a doua sa carte – Minciuni mortale.
Am parcurs-o rapid deoarece stilul de scriere este unul ușor, alert, capabil să redea cu naturalețe trăirile personajelor cu care devine simplu să te identifici. Dar în ciuda faptului că îmi place mult felul în care autoarea creionează intriga și crește treptat starea de tensiune, trebuie să recunosc că povestea nu m-a convins.
Protagonista principală, Sadie, revine în Londra însoțită de fiica sa în vârstă de 10 ani, Robin. Mutarea este forțată, Sadie ascunde cu durere de fiica sa faptul că Andrew, soțul său, a umilit-o și gonit-o de acasă, singura sa variantă de supraviețuire fiind întoarcerea într-o casă părintească în care abuzul, abandonul și umilințele la care a fost supusă în copilărie, încă își pun amprenta asupra sa.
Testamentul lăsat de mama abuzivă și lipsită de inimă, include o clauză importantă, aceea ca nepoata sa Robin să urmeze cursurile prestigioasei școli Ashams, unde Sadie fusese la vremea sa elevă.
Întreaga carte este bazată pe lupta constantă a lui Sadie de a se asigura că fiica sa este acceptată și primită într-o școală ale cărei standarde și așteptări au cauzat în trecut moartea dubioasă a două eleve. Simultan Sadie încearcă să își reactiveze cariera pierdută de avocat pledant iar cazul pe care îl preia se învârte tot în jurul unui scenariu de pedofilie și abuz de putere descoperit între un cadru didactic și o elevă. De asemenea, Sadie se luptă din greu să își depășească traumele copilăriei, reactivate de casa în care este nevoită să locuiască și totodată să depășească un divorț abuziv, al cărui motive nu îi sunt clare.
Povestea de complică cu adevărat în momentul în care Robin dispare și la iveală iese o poveste tragică despre invidie, spirit competitiv, minciună și prefăcătorie.
Ce secret ascunde Andrew și de ce nu îl poate împărți cu Sadie? Cât de pregătită este Sadie să își crească singură fetița într-un context și un mediu în care pare că toate semnalele indică că ceva greșit urmează să se întâmple? Ce rămâne la final de drum, după atâtea pierderi și regăsiri?
Sună bine, știu și povestea ar fi fost cu atât mai faină dacă nu mi-ar fi creat senzația că în ultima parte a cărții detaliile și explicațiile folosite pentru a elucida misterul, nu ar fi fost ceva cam trase de păr. Grăbite și nerealiste. Descoperirea lui Robin face să pară că poliția londoneză este la nivel de începător, modul în care Andrew a gestionat divorțul mi-a lăsat senzația unui scenariu prost, teleonvelistic.
În schimb, mă repet, stilul în care autoarea reușește să te mențină activ și ancorat în poveste, echilibrează din senzația de insatisfacție pe care am resimțit-o pe alocuri.
Sunt curioasă ce impresie v-a lăsat vouă această carte?