Poftiți, poftiți la pipăit!

Dar nu așa aiurea, ci printr-o organizare siloasă, în care te insinuezi alunecos de parcă e ceva normal să pui mâna pe animalul altuia. Sau pe copil, deși acolo vorbim de un pipăit dizgrațios, cu ochi umezi de adult însetat să sugă viața și tinerețea din cărnița unui pui naiv și curios.

De prea multe ori am văzut povestea asta. Adulți care își plimbă animalele de companie și care se trezesc asaltați de alți adulți care vor să se bucure de compania patrupedului. Toate bune și frumoase, e fain să iubești animalele în schimb nu este foarte fain să te superi când cerința îți este refuzată.

În general, un animal are un singur stăpân adevărat, cel pe care îl consideră masculul alfa (chiar dacă poate fi vorba de o doamnă în anumite cazuri). Pe ceilalți îi tolerează sau simpatizează în grade diferite, dar la finalul zilel doar pe unul dintre membrii familiei din care face parte îl consideră cu adevărat cel cu drept de apel asupra lui.

A pipăi câinele unui alt adult bulversează animalul și îl face să creadă că este ok să asculți și de poruncile altcuiva sau să accepți tandrețuri venite din alte părți, ceea ce poate concluziona în pierderea vigilenței când vine vorba de hoți sau agresori. La pisici e mai simplu, sunt destul de viclene și șmechere ca la finalul zilei să își păstreze verticalitatea, mai ales dacă vorbim de animale care beneficiază de confort și îngrijire în mod constant.

Așa că reacția de bosmumflare că cel mic sau tu nu poți pune mâna de blănița pufoasă e imatură și nejustificată. Intra în sfera intimității nedorite.

Uneori am observat astfel de reacții puerile și în parcuri sau la locurile de joacă unde câte o mămăiță binevoitoare sau o mămică dornică de tandrețuri, se insinuează între părinte și copil, fie cu dulciuri, fie cu maimuțăreală alintată de doi lei. Ar fi frumos câteodată să trăim în comunitatea aia hippie dar nu e cazul și copilul nu trebuie învățat să răspundă la apelurile unor adulți necunoscuți care se pot demonstra ulterior rău voitori. Multe cazuri de abuzuri sau răpiri încep cu astfel de amabilități perfide la care copilul percutează pentru că pleacă de la premiza că toți adulții sunt prieteni între ei.

În altă ordine de idei haideți să păstrăm decența și să respectăm intimitatea celorlalți și să nu ne insinuăm în viețile celor care nu ne poftesc să facem asta.

Photo credit Freepik

Lasă un răspuns