Azi am schimbat macazul, mai precis stilul de lectură cu care v-am obișnuit și am trecut pe latura dramatico-romanțoasă cu elemente istorice cu tentă fantezistă. V-am spus multe și aproape nimic, așa că mă regrupez.

Povestea ne poartă între două perioade diferite de timp – inceputul anilor 2000 în ploioasa Anglie și 1922, pe tărâmurile înverzite ale Irlandei.

Anne Gallagher a trăit întrega sa viață cu poveștile despre Irlanda ale bunicului său Eoin. Rămasă orfană și crescută de bunicul cu care împărtășește aceeași soartă, acesta fiind crescut de asemenea fără părinți, Anne își dorește mai mult ca orice să viziteze tărâmul unde străbunicii săi au trăit, dar Eoin refuză să facă acest lucru. Abia după moartea bătrânului, Anne are ocazia să cunoască teritoriul despre care a auzit atâtea, asigurându-se că îndeplinește ultima dorință a muribundului, aceea de a-i împrăștia cenușa în lacul Lough Gill de lângă sătucul unde Eoin copilărise.

Plină de regrete, melancolii și teamă, Anne pornește într-o călătorie ce se dovedește nu doar inițiatică, ci de-a dreptul fantastică, pentru că aflată în mijlocul lacului cu pricina, o ceață densă o teleportează înapoi in timp, în 1921, într-o Irlandă aflată în prag de război.

Acolo o așteaptă un băiețel de 6 ani, Eoin și Thomas Smith, doctorul satului și prietenul de familie care l-a crescut pe băiețel după ce părinții săi au fost declarați morți în urma războiului de gherilă dintre Armata Republicană Irlandeză (IRA) împotriva guvernului britanic și a forțelor sale din Irlanda.

Anne este confundată cu străbunica sa și situația la care este nevoită să se adapteze îi oferă o nouă perspectivă asupra istoricului familiei.

Implicarea forțată a lui Anne în lupta de gherilă o aduc în punctul în care este obligată să schimbe dimensiune temporară și să revină în prezent, în ciuda faptului că lasă în urmă bărbatul pe care îl iubește.

Să fie Thomas bărbatul potrivit pentru Anne? Cum poate fi senzația de a trăi două vieți în același timp și a avea ocazia să devii mama bunicului pe care îl iubești mai mult decât orice? Există vreo șansă pentru povestea de dragoste dintre Anne și Thomas?

O carte care va fi foarte apreciată de firile ceva mai romantice decât mine, cu o idee nu neapărat nouă, dar redată armonios și melancolic. O lectură ca o boare de vânt, când călduță și tabdră, când tăioasă și rece.

Lasă un răspuns