“Ceea ce te doboară nu e deloc lucrul la care te aștepți. Întotdeauna e vorba de o chestie vicleană, care te ia prin surprindere din spate atunci când atenția ta este fixată asupra oricărui alt lucru.”

Thriller inclus în topul celor mai bune cărți ale anului 2020, dar eu am ajuns cu regret la el abia spre final de 2023. Vă zic de pe acum, pentru pasionații genului, e o carte greu de lăsat din mână.

222 de pagini condensate de trări, acțiune, răsturnări de situație, frustrări și drame familiale în stil deviant, personaje care se dovedesc a fi mai mult negative decât pozitive, răzbunare, onoare și un trecut apăsător care vine uc putere din urmă și ditruge tot ce părea a fi menținut pe linia de plutire.

Într-un orășel prăpădit din Missouri, unde traficul de droguri, prostituția, sărăcia și secretele sunt ținute ascunse de privirea puținilor turiști care traversează zona, o crimă atroce zguduie liniștea. Junie și Izzy, două fetițe de 12 ani, sunt ucișe brutal la marginea orașului, unde sunt descoperite zăcând într-o baltă de sânge cu gâturile spintecate.

Eva Taggert, mama lui Junie refuză să accepte faptul că niciun indiciu nu duce spre o soluționare și începe să pună întrebări din ce în ce mai incomode, atât autorităților, cât și mafiotului local cu care aceasta în tinerețe avusese o relație abuzivă, dar mai presus de orice, mamei sale – o persoană lipsită de scrupule, viciată până în măduva oaselor dar temută de întreaga comunitate pentru maniera în care obișnuia întotdeauna să își facă dreptate când simțea că pierde controlul asupra lucrurile care o interesau.

Povestea Evei e redată pe parcurs, fără menajamente. Cu o copilărie în care a învățat că în viață fie joci rolul agresorului, fie riști să devii o victimă sigură, veșnic săracă și chinuindu-se să își crească singură fetița, rod al unei aventuri de-o noapte pe când avea 17 ani, Eva face tot posibilul să nu devină ca propria sa mamă pe care parțial o disprețuiește dar față de care nutrește inconștient o doză de admirație amestecată cu o teamă palpabilă. Asta până când Junie este ucisă cu sânge rece. Din acel moment Eva nu mai are nimic de pierdut.

Părinții lui Izzy joacă într-o altă ligă și modalitatea lor de a face față tragediei, pare, cel puțin în primul stadiu, să fie ceva mai resemnată, dar secrete ascunse ies la iveală cu ușurință când durerea preia controlul.

Singurul aliat al Evei este Cal, fratele său care i-a fost mereu alături și care în prezent este polițist. dar va putea Cal să oprească tăvălugul de evenimente tragice care amenință mica comunitate?

Cât de departe poți să stai de întunericul care te atrage când activarea acestuia devine singura modalitate de a-ți face dreptate? Peste cine trebuie să calci și ce ești dispus să sacrifici când adevărul te pune față în față cu cele mai mari temeri ale tale?

O carte savuroasă, cu un dialog atât de natural și o capacitate fantastică de a descrie și creiona personalități și mentalități ascunse. O carte pe care am resimțit-o ca pe o gură de aer proaspăt datorită lipsei menajamentelor cu care sunt tratate uneori subiecte sensibile precum decăderea și furia.

Oferiți-i o șansă, dacă n-ați făcut-o până acum, vă asigur că o să vă placă. 😉

Lasă un răspuns