Câteodată vin din urmă și cu lecturi de genul acesta. Las deoparte beletristica și astăzi vă povestesc despre această carte care îmbină investigația jurnalistică cu intrigi corporatiste, escrocherie la cote maxime și un declin năucitor al unei companii ce în 2006 promitea să revoluționeze sistemul medical, jonglând cu o valoare de 10 miliarde de dolari pe piața de investiții.
Ce s-a întâmplat cu start up-ul Theranos al tinerei Elizabeth Holmes, care la doar 23 de ani, după ce a abandonat studiile sale în domeniul IT din cadrul universității Stanford, pentru a pune bazele unui prototip care să realizeze concomitent o serie de analize complete și totodată să depisteze markeri tumorali sau anomalii care să ajute la prevenirea sau tratarea incipientă a unor boli degenerative sau mortale?
Elizabeth provine dintr-o familie înstărită de diplomați politici și încă de la vârstă fragedă devine obsedată de ideea de a dezvolta un business care să o propulseze atât pe scară socială cât și să îi hrănească orgoliul de a fi cea care a realizat ceva spectaculos.
Dotată cu o inteligență superioară și o siguranță de sine crescută, carismatică și extrem de focusată pe atingerea scopurilor sale, Elizabeth începe de la 0 și în scurt timp adună în jurul său personaje extrem de cunoscute din sfera IT, marketing, vânzări, domeniul medical, inginerie, proiecție, statistică etc.
Deși conceptul pare să ademenească tot mai mulți investitori, prototipul prezentat este departe de a fi finalizat și pregătit de comercializare, în ciuda faptului că datele prezentate par să arate opusul.
Colaboratorii care sesizează aceste aspecte, dispar rapid din peisaj iar mediul de lucru devine din ce în ce mai opresiv și toxic. Schimbările de dispoziție ale lui Elizabeth se pot declanșa de la orice: idei nevalidate, întrebări incomode, refuzul de a lucra 7 zile pe săptămână, timp de 12-14 ore, proiecte personale ce îi dau senzația că Theranos nu e tratat cu devotament și implicare maximă.
Cum se prăbușește un imperiu în formare și care este povestea din spatele celor petrecute, vă las pe voi să descoperiți, dacă vă place genul acesta de lectură. Vă las mai jos câteva poze cu pagini din carte, menite să vă trezească interesul, dacă este cazul. 😉