Gata, asta e ultima parte a seriei și cu ea se încheie aventura tinerilor Cassie, Ben, Marika, Sam și Evan.

Volumul anterior s-a terminat cu tentativa în desfășurare a Marikăi alias Ringer, de a reveni la prietenii săi și de a sabota planurile sadice de eradicare a speiciei umane.

Abilitățile sale sunt parte importantă a modului în care acțiunea se va desfășura în continuare și o modalitate ingenioasă a speciei extraterestre de a o manipula de la distanță, transformând-o în pionul central care ar trebui să îi conducă către ascunzătoarea unde Evan deține decretul unui sistem implantant pe mii de oameni, care aparent a dat greș.

Ce l-a determinat pe Evan să saboteze planurile de cucerire ale celor care l-au crescut și integrat printre oameni? Care este hiba din sistem care ar putea duce la defectarea tuturor infectaților?

În ce constă Al cincilea val și de ce a fost nevoie de toată această tevatură când extratereștrii ar fi putut eradica rasa umana încă de la primul atac? Care este scopul inflitrării printre oameni și crearea unor amintiri artificiale anumitor persoane folosite ca pioni?

Finalul răspunde la o parte dintre aceste întrebări deși recunosc că aș fi apreciat ceva mai multă claritate. Infectarea devine din realitate o poveste manipulatoare capabilă să sădească în sufletul supraviețuitorilor cea mai mare teamă – nesiguranța și neîncrederea în persoana de lângă tine, căci fără colaborare nu există în realitate supraviețuire.

O poveste antrenantă a cărei finalitate e satisfăcătoare prin bucla temporală pe care o crează. Mi-a plăcut deși cum spuneam și in recenziile volumelor anterioare, e destinată mai mult unei categorii de vârstă ceva mai tânără decât cea din care fac eu parte (trist, știu) dar capabilă să mențină interesul până la final. Am apreciat mult dialogul și stilul în care este scrisă, ceea ce m-a determinat în mare parte să duc seria până la final.

Lasă un răspuns