Al doilea război mondial, acțiunea se desfășoară în Cracovia invadată de nemți. Evreii sunt vânați, deposedați de bunuri și trimiși în lagărele de concentrare. Cartea pune accent pe atrocitățile Holocaustului dar într-o manieră prelucrată, romanțată, schitând povestea prin ochii a două tinere aflate în tabere opuse.

Sadie este evreică și este nevoită să își părăsească în primul stadiu casa și să se mute într-un ghetou îngrămădit împreună cu alți evrei. La 18 ani se oferă să lucreze în fabrică împreună cu mama sa însărcinată, sperând să scape de riscul deportării. Tatăl său, maistru de profesie, reușește să își păstreze o vreme slujba și în ciuda raidurilor zilice, mica familie speră că va reuși să se strecoare neobservată.

Lucrurile se schimbă radical într-o seară, când împreună cu alte două familii sunt nevoiți să se târască prin țevile de scurgere încercând să își salveze viața. Un accident nefericit curmă viața tatălui și Sadiie rămâne împreună cu mama sa și cu ceilalți, blocați în canalizare luni de zile.

Ella este o tânără poloneză orfană, rămasă în grija mamei sale vitrege care reușește să își păstreze statutul colaborând cu nemții. Viața ei relativ satisfăcătoare este deturnată când într-o plimbare grăbită zărește printre gratiile unui canal, privirea tristă și flămândă a lui Sadie.

Prietenia ce se naște între cele două le pune pe ambele în situații de risc dar paradoxal le salvează și maturizează din punct de vedere emoțional. În ciuda contextului, cele două fete trec cu brio prin provocările aruncate în cale, deși pe parcurs pierd mare parte din ce le era drag.

O poveste ușor melodramatică, cel puțin pentru mine, recunosc că nu am reușit prea mult să empatizez cu personajele, mai ales în cea de-a doua parte a romanului, probabil l-aș fi apreciat dacă era construit ceva mai dur, mai realist, mai tragic, așa cum a fost întreaga istorie a Holocaustului. Un alt aspect care mi-a trezit dificultați în a mă ancora în poveste este stilul în care este conceput dialogul. Precaut, timid, neterminat cumva.

O carte pe care nu îmi pare rău că am citit-o dar dacă aș da timpul înapoi, cel mai probabil nu aș parcurge-o până la capăt deoarece nu a reușit să îmi mențină curiozitatea legată de confirmarea presupuselor bănuieli în ceea ce privește finalul.

Lasă un răspuns