Cunoscută pentru romanul după care s-a realizat ecranizarea Talentatul D-nul Ripley, autoarea are la activ încă trei cărți cotate bine pnu doar pe piața autohtonă.
Bun, vă zic de pe acum că stilul de scriere al autoarei este extrem de fain, centrat pe latura psihologică care investighează, scormonește pe fundal cele mai adânc îngropate sentimente și trăiri. Discursul este adesea ironic, delicios de amuzant pe alocuri și scoate și mai mult în evidență gândurile aflate la poli opuși ale personajelor principale.
Ideea de la carte pornește cartea este una plină de frustrare. Are capacitatea de a te irita fantastic. E o piatră de încercare încă de la primele pagini care separă cititorii în două categorii, cei care vor dori să probeze finalul închipuit și cei care o vor abandona și o vor declara ca fiind mediocră.
Într-un mic orășel Vic și Melinda Van Allen duc în spate o căsnicie lipsită de iubire și afecțiune dar extrem de animată. Melinda nu se sfiiește să își aducă acasă noile cuceriri pentru care organizează adesea petreceri și serate unde Vic preia rolul de spectator sarcastic sau participant pasiv-agresiv.
Micuța Trixie, în vârstă de 6 ani, este crescută ca o buruiană, mai mult sub atenția tatălui, care s eîmparte între munca de birou la o editură pe care o deține și hobby-uri diverse dar extrem de ciudate precum creșterea melcilor, experimente cu ploșnițe, grădinărit de laborator și alte activităși care să îi acopere vidul pe care îl resimte.
Vic nu este un personaj slab, maleabil, stupid, dimpotrivă, dar ideea lui masochistă de a se agăța de o relație cu o femeie frumoasă dar incredibil de insipidă și superficială, devine scopul său suprem. Vic se hrănește din depresiile pe care soția sa le resimte la finalul fiecărei aventuri, din penibilul pe care îl creează în grupurile de prieteni care observă tacit ce se întâmplă, din tachinările sarcastice pe care le inițiază în cuplu.
Lucrurile capătă o altă amploare când dorind să-și descurajeze unul dintre rivali, îi mărturisește că se face vinovat de moartea unui fost amant al soției sale, o moarte mediatizată și al cărui făptaș nu fusese încă descoperit.
Când un alt pretendent dispare, comunitatea începe să îl bănuiască pe Vic. La cel de-al treilea, devine din ce în ce mai dificil pentru familia Van Allen să nu devină subiect de discuție la orice reuniune socială.
Să fie Vic făptașul din umbră cu tot cu șarmul și calmul fantastic pe care îl afișează?
Cartea se termină într-o notă sumbră dar plină de speranță, așa cum doar o relație de cuplu defectă care ia sfârșit poate să contureze și să redea liniștea unui suflet chinuit dincolo de aparențe.
O carte extrem de bine scrisă, pe care am intenționat să o abandonez de câteva ori dar pe care mă bucur că nu am făcut-o.