Bun, se lasă seara. Iau cartea cu mine în pat în ideea de a citi 2-3 capitole înainte de culcare. Până să adorm mai aveam 2-3 capitole înainte de a o finaliza.
Science fiction old school. Cu de toate. Dramă psihologică, crimă, filozofie, mister, sexualitate voalată și un final deschis.
Într-un viitor nu atât de îndepărtat, rasa umană rămasă să locuiască pe Terra, trăiește în condiții de supraviețuire aflate la limita depresiei. Praf cât cuprinde, clădiri nelocuite, joburi care implică fie taskuri de bază, fie breșa investigațiilor polițenești de elită, înzestrate să descopere și să neutralizeze androizii inflitrați printre oameni, după evadarea lor de pe planeta Marte unde o parte din omenire își găsise refugiu cu ajutorul tehnologiei pe care o exploatau pentru binele propriu.
Un android eliminat valorează 1000 dolari, cu care majoritatea ar face tot posibilul să își cumpere un animal viu. Într-o lume aproape moartă sau tehnologizată complet, inclusiv în ceea ce privește emoția umană selectată și indusă cu ajutorul unor orgi de emoții, simbolul bunăstării și al realizării personale se dovedește a fi proprietatea asupra unui animal, pasăre sau insectă vie. În lipsa fondurilor care să permită acest lucru, oamenii mimau empatia cu ajutorul unor animale substitut, robotizate.
Rick Deckard este vânător de recompense. Rolul său este acela de a aplica teste care să calculeze nivelul de empatie al presupuselor persoane considerate în fapt androizi și ulterior să le scoată din uz. Marea provocare apare în momentul în care o dată cu trecerea timpului și androizii devin din ce în ce mai umanizați și capabili de a mima empatia umană.
Încurcăturile prin care trece încercând să ia urma a 8 androizi depistați pe pământ îl aduc în sfera în care să își pună întrebări legate de rolul rasei umane. Androizii ripostează, au propriile povești și identități create, iar o parte dintre ei nici măcar nu-și realizează proveniența datorită amintirilor false implantate.
Mercerismul, filozofia de ghidaj a rasei umane, îl are în centru pe Mercer – copia umilă a unui Hristos pierdut, promovatorul unei stări de pace interioară și contopire cu ceilalți prin intermediul dispozitivelor de setare a stărilor, care ascunde în fapt, semnale clare de autosabotaj al sistemului, pentru cei dispuși să investigheze.
Empatia e trăsătura principală umană, dar ea nu poate fi obținută decât, cel mai adesea, prin metode artificiale. Sentimentul de singurătate și nevoia de apartenență intră în sfera celor considerați inferiori, incapabili să ducă la bun sfârșit taskuri complicate sau să gestioneze stări de spirit. Acestora le este interzisă inclusiv procrearea.
O carte distopică, agitată, captivantă, deși este publicată în 1968 și folosită la bază pentru seria Blade Runner regizată de Ridley Scott. Mai multe detalii vă las să descoperiți singuri, asta dacă, bineînțeles, nu ați citit-o deja.