Cu siguranță știți zilele alea în care nu vă scoate socializarea afară din casă și ultimul lucru de care aveți nevoie este să pierdeți vremea cu în discuții inutile care vă consumă timpul și energia. Dar asta nu înseamnă că avem și norocul să scăpăm nechinuiți.

Bunul simț și îndatoririle sociale ne-au obișnuit cu diplomația și celebrul Ce mai faci? își face de multe ori apariția din reflex. Nici nu apuci să gândești bine ce urmează să scoți pe gură și deja replica a ieșit. Problema apare abia în cazul în care interlocutorul incapabil să realizeze faptul că nu vă cunoașteți atât de bine sau că se vede clar că ești grăbit și nu vei putea sta prea mult la palavre, chiar ia în serios invitația de a răspunde. Astfel pot începe cele mai ciudate sau penibile conversații din care pe jumătate vrei să te sustragi mâncând pământul, pe jumătate (cea masochistă care iese la iveală) staționezi curios să vezi până unde se va întinde aberația.

Nu cred că e vreunul dintre noi care să nu fi fost prins într-o poveste interminabilă pornind de la decizia neinspirată de a da încetini ritmul și a privi în ochi pe cel care urmează să îți relateze cu lux de amanănunte următoarele situații:

  • O detaliere exactă și plină de specificații medicale a stării sale de sănătate. Astfel vei afla în cele mai mici amănunte cum s-a simțit în ultima perioadă, care sunt simptomele zilnice, de la trezire la culcare, inclusiv la momentul întâlnirii, cum îl afectează direct acest lucru în relația cu ceilalți, la locul de muncă, acasă, în timpul somnului. Cu puțin noroc vei fi bombardat cu nume de cadre medicale de a căror expertiză îndoielnică a beneficiat, cine i-a recomandat aceste personaje și care a fost impactul lor în viața sa. De asemenea, este momentul să îți notezi denumiri de medicamente sau proceduri de specialitate și eventual câteva sfaturi pline de empatie pentru a te ajuta să previi o boală ce, cel mai probabil, nu vei avea niciodată. Din aceasta sferă, povestea de care mă feresc cel mai des este legată de nașteri, dureri menstruale sau deranjări stomacale.
  • Detalii picante sau sordide legate de o recentă decepție în dragoste sau anticipare a unei relații imaginare despre care nu voiai să afli, dar acum faci parte forțat din tagma celor care emoțional au îndatorirea de a aproba și susține niște legături emoționale complet lipsite de sens. Aici îmi aduc aminte că m-am lăsat prinsă de câteva ori în povești legate de abuzuri emoționale sau promiscuitate venite din partea unor persoane pe care le cunoșteam din vedere și a căror soartă mă interesa mai puțin decât o telenovelă turcească vizionată în reluare, dar am mușcat gălușca și a trebuit să mă prefac interesată.
  • Incredibil de multe detalii legate de activitatea profesională pe care fie nu îți dorești să o aprofundezi, fie ai experimentat-o, eventual chiar la același loc de muncă și despre care știi că relatările sunt doar povești. M-am trezit uneori în discuții despre criptomonede sau izolația perfectă a unei case din BCA în condițiile în care eu locuiesc la bloc, în chirie, și nu am nicio intenție să îmi pun încălzire în pardoleasă sau să-mi montez un șemineu pe casa scării.
  • Dicuții legate de regimul alimentar și stilul de viață sănătos pe care persoana în cauză pare să o fi descoperit de curând și simte nevoia să o împărtășească cu lumea întreagă. Mănânci porc? Treci pe linte. Bei alcool? Încearcă un smoothie de mango cu papaya. Te culci târziu? Aplică o tehnică de meditație budistă care face minuni.
  • Tot din aceeași sferă cu cea de mai sus vin operatiile estetice sau procedurile menite să îți dea un nou look, discuție care te poate purta subtil spre sfera nesiguranței de sine sau a unei analize critice complete menite să ajungă la concluzia Da lăsați că sunt ok așa cum sunt, adică ce vrei să spui?
  • Dificil e și când după un Ce mai faci? ajungi rapid și brusc transportat în sfera spiritualității când tu abia ai terminat de înjurat în trafic. Sau îți rulezi în cap cum să îți pedepsești colegul de birou care mereu te întârzie la predarea proiectelor. O discuție pe nepusă masă despre credință și iubirea aproapelui s-ar putea să aibă fix efectul opus și uite așa îți pierzi sufletul din cauza unui răspuns neinspirat.
  • Da’ nici nu se putea altfel… Educația și creșterea copiilor. E o greșeală strategică pe care trebuie să ți-o asumi și să înduri pedeaspa până la capăt, mai ales dacă o adresezi unei persoane casnice. Dacă se nimerește a fi și la ora dimineții, după ce i-a lăsat la școală sau la gradiniță, ai toate șansele să parcurgi o întreagă saga de familie, în acte neclar delimitate și cu personaje cu siguranță dubioase.
  • Dacă nu e despre boală și nici despre copii, șansele cresc în favoarea gătitului. Ce a mai pregătit, când și din ce ingrediente? Ce gramaj, în ce ordine și cu ce poți înlocui anumite alimente care nu-s benefice pentru sănătatea ta sau sunt prea scumpe. Ai de asemenea ocazia să afli care este temperatura optimă de coacere, când a fost curățat complet aragazul și cu ce soluții de efect produse din ingrediente la îndemână, pitite în debara sau beci.
  • Fain tare, atunci când ești obosit sau pe fugă, plouat sau flămând, cu capul la cele 100 de taskuri pe care le ai de rezolvat, să te intersectezi cu cineva care radiază de relaxare. Care abia a venit dintr-un concediu exotic într-o zonă de care știi vag unde e pe hartă dar, ce știi cu certitudine e că șansele tale de a ajunge acolo sunt minime. Și în timp ce persoana în cauză care ți-a răspuns la ce faci? cu un motiv de a-ți plânge de milă, povestește entuziasmat, realizezi inconștient că n-ai nevoie de prieteni în viața ta, cel puțin nu de din aștia care pleacă fără tine în concediu și la final nu revin nici măcar cu un magnet de frigider.
  • N-ai descoperit secretul persoanelor independente și pline de bani? Nici nu o vei face cu ajutorul cuiva care dupa salut ajunge să își povestească ce afaceri interesante rulează pe fundal, ce ocazii nebănuite i s-au ivit de curând sau ce persoane importante a cunoscut la coadă la shaorma. În timp ce el îți povestește de investiții și criptomonede, indicat e să scurtezi conversația ca să nu i se răcească covrigul de la Luca în buzunar.
  • Ei da, vi s-a întâmplat vreodată să vă intersectați cu persoane vag cunoscute care după un Ce mai faci? aruncat în grabă, să scoată din poșetă o invitație la nuntă sau botez? Nu? Eu da. De două ori. În condițiile în care nu bifez aproape nici de complezență astfel de evenimente, decât extrem de rar și pentru persoane foarte apropiate. Cum să te bucuri de bucuria omului dacă acesta se plimbă ziua în amiaza mare cu plicuri colorate care schimbă sentința în pedeapsă cu executare?

Îs multe conversații dubioase pornite de la un simplu salut. Tu ce experiențe amuzante sau deplasate ai în această direcție?

*Photo credit Freepik

Lasă un răspuns