Roth e un autor intrigant, capabil să jongleze cu diferite stări și trăiri umane în maniere uneori intruzive sau deranjante. Aveam de mult pe listă de lecturat Pata umană dar știam că îmi va trebui o stare specială pentru ea.
Am văzut filmul acum ceva timp. Ani buni în urmă. Mi-a plăcut deși era cotat slăbuț pe IMDB în ciuda distribuției plină de actori cunoscuți.
Coleman Silk (interpretat in film de Anthony Hopkins) e profesor de literatură şi decan la o universitate din SUA. O întâmplare stupidă, un moment neinspirat și Coleman lansează o aluzie discriminatorie la adresa unor studenți de culoare, fapt ce atrage după sine acuzații de rasism și presiunea de a demisiona. Situația stresantă declanșează moartea soției acestuia și grăbește declinul profesorului nevoit să se izoleze și să își rumege frustrarea în liniște.
Discuțiile purtate cu Nathan Zuckerman, un scriitor retras de asemenea din cauza temerii resimțite de critică a operelor sale, scot la iveală un secret îngropat cu 50 de ani în urmă – Coleman este mulatru la origini, deși întreaga viață a defilat cu o apartenență de evreu alb. Povestea lui Coleman, văzută prin ochii lui Nathan ne prezintă trăirile unui bărbat cu identitate incertă, cu rădăcini neclare abandonate în trecut, pentru a putea supraviețui vremurilor actuale.
Singur și mânat de senzația că nu mai are nimic de pierdut, Coleman începe o aventură cu Faunia (interpretată în film de Nicole Kidman), o femeie de serviciu cu 30 de ani mai tânără ca el, semi-analfabetă, care își trăiește propria dramă și își menține ascunse propriile secrete. Victimă a abuzului încă din copilărie, Faunia își continuă periplul emoțional alături de un soț violent cu care dă naștere la doi copii care îi mor într-un incendiu. Viața ei neînsemnată este prinsă între curățatul podelelor, mulsul vacilor și repetitivitatea anostă cu care își duce traiul zilnic. Singurul loc unde Faunia se descătușează și transcende în altă femeie, este în pat.
Personajele lui Roth sunt pline de tragicism dar atât de reale. Încărcate de neputințe și dureri, temeri și regrete, dar deprinse cu supraviețuirea. Sunt complexe și interpretabile în funcție de propriile experiențe ale cititorului. Sunt volubile, expansioniste, autentice. Și ecranizările după astfel de cărți nu sunt ușor de gestionat. 😉