Un nou roman thriller la activ. De data aceasta venit din partea autoarei franceze Fred Vargas, câștigătoare a 4 premii International Dagger Awards.

Încep prin a vă spune că replicile sunt savuroase, povestea este extrem de fain legată, personajele îs vii și reale, puternic conturate prin faptele și comportamentele lor, fără ca autoarea să fie nevoită să insiste foarte mult pe descrieri inutile.

Povestea pornește cam așa. O sinucidere este raportată, o femeie moartă în cadă. Toate bune și frumoase până se descoperă un simbol ciudat în proximitatea cadavrului și care ridică semne de întrebare tot mai mari. Lucrurile par că nu se leagă iar comisarul Adamsberg nu se poate abține să nu agite spiritele.

În paralel se înregistrează o altă sinucidere prin împușcare care dovedește că este corelată cu prima, inițial prin apariția simbolului nedescifrat, ulterior prin scoaterea la suprafață a unei povești petrecute cu zece ani în urmă.

Firul investigației ne poartă pașii prin locuri înghețate ale Islandei, unde, cu mult timp în urmă o expediție mersese prost și doi din grupul forțat de împrejurări să supraviețuiască câteva săptămâni izolați, au fost uciși. Când cum și de ce, nu vă spun deși mă tentează.

Secretele care vor să iasă la iveală amenință viața și celorlalți supraviețuitori sau respectiv a rudelor lor apropiate. Ce legătură există între aceste personaje și o Asociație pentru Studierea Scrierilor lui Maximilien Robespierre și care e semnificația simbolului regăsit în proximitatea victimelor?

O carte faină, antrenantă, sarcastică pe alocuri, care îmbină elemente de roman polițist cu thriller, suspans și crimă. O autoare de la care am în plan și alte lecturi viitoare.

Lasă un răspuns