Niciodată nu dau înapoi de la un thriller sau crime-fiction suedez, dar de data aceasta nu m-aș declara pe deplin satisfăcută. Am cartea aceasta în bibliotecă de mai bine de un an și deși mereu îmi făcea cu ochiul, am tot avut alte priorități și am amânat-o. Zilele trecute mi-am impus să citesc din cărțile mai demult achiziționate, deoarece acestea pierd adesea teren în fața celor noi… și astfel am dat curs acestei lecturi.

510 pagini de investigație polițistă rudimentară și trăiri neconvingătoare ale membrilor unei familii aparent banale. Povestea este spusă din prisma celor trei persoaje principale: mama – Ulrika, avocat de drept penal, tatăl – Adam, preot și Stella – fiica lor în vârsta de 19 ani, acuzată de crimă.

Deși diferiți ca și structură de personalitate, credințe și stil de a gestiona situațiile, această familie își duce traiul banal – muncă, casă, certuri cu fiica adolescentă rebelă, ca orice familie normală. În momentul în care Stella este încarcerată pentru uciderea brutală a lui Christofer Olson – dezvoltator și bussiness man în vârstă de 32 de ani, ies la iveală povești ce rulaseră mult timp pe fundal fără a fi disecate cu adevărat.

Modul în care Ulrika gestionează situația, bântuită de vinovăția faptului că a fost mai mult axată pe carieră decât pe propria familie, felul în care Adam își încalcă principiile morale și alege minciuna pentru a-și proteja fiica, precum și calea prin care Stella alege să se răzbune pentru senzația de neglijare pe care o resimte din partea mamei, sau cea de sufocare din partea tatălui, scot la iveală o comunicare defectuoasă și frustrări acumulate de-a lungul timpului.

Deși intuisem motivația și finalul cărții și am apreciat scheletul după care a fost concepută povestea, persoajele nu m-au convins, ba chiar le-am purtat în câteva rânduri, resentimente și uneori au reușit să mă plictisească prin modul lor de a gestiona situația.

Știu că acest autor mai are tradus la noi încă un roman – Vecini buni, față de care rămân deschisă și flexibilă chiar dacă acesta pe care l-am citit, nu m-a impresionat.

Lasă un răspuns