O carte pe care am văzut-o de câteva ori meționată pe bloguri și instagram și pe care m-am hotărât să o citesc, în ciuda faptului că titlul nu prea mă atrăgea. Ușor nerealistă în anumite situații, dar cu toate acestea, povestea m-a prins destul de repede.

Izzy este o adolescentă care de la vârsta copilăriei a fost adesea plimbată printre familii de plasament. Cu zece ani în urmă, mama sa l-a împușcat mortal pe tatăl său, fiind declarată bolnav mental și încarcerată. Izzy nu ține legătura cu aceasta căci cea mai mare temere a sa este aceea de a descoperi că îi seamănă prea mult.

Familia iubitoare cu care locuiește în prezent, Peg și Harry, o implică într-un proiect muzeal al cărui scop este acela de a recrea viețile câtorva pacienți care au fost încarcerați la sanatoriul Willard, care de ani de zile este părăsit și aflat în stare accentuată de deteriorare.

Scotocind printre bagaje uitate și dosare incomplete, Izzy descoperă povestea Clarei, o tânără încarcerată și supusă la tratamente inumane deoarece refuzase să rupă logodna cu Bruno, băiatul sărac de care era îndrăgostită, pentru a se căsători conform indicațiilor tatălui său. Lucrurile degenerează și povestea capătă o nuanță din ce în ce mai tragică, Clara pierzându-și fiica pe care o naște în sanatoriu și deopotrivă bărbatul pe care îl iubește și care suferă aceeași soartă când se încumetă să încerce să o salveze.

Dorința lui Izzy de a descoperi ce s-a întâmplat cu fiica Clarei îi poartă pașii printre amintirile proprii, oferindu-i ocazia de a înțelege motivele pentru care mama sa a suferit de asemenea o soartă crâncenă. În paralel, Izzy se confruntă cu probleme emoționale cauzate de noii săi colegi de școală alături de care îi este dificil să își construiască relații de prietenie, trăind în paralel cu teama de a fi respinsă de familia de plasament la împlinirea vârstei de 18 ani.

Pot fi îndreptate anumite greșeli sau uneori este prea târziu? Lipsa de perspectivă sau înțelegere poate fi o scuză pentru cruzime și abuz? Poate o faptă bună să acopere un sentiment puternic de vinovăție?

O carte care mi-a plăcut prin prisma modului în care dozează deznadejdea și durerea, făcând-o accesibilă și celor care speră mereu la un final optimist.

Cartea poate fi împrumutată de pe platforma Bookster sau comandată de pe site-ul Elefant, unde momentan este la reducere.

https://www.elefant.ro/ce-a-lasat-in-urma-ei_e32cd4d5-2500-4e86-94a4-015ae7331c8f#__sMDAyNTk3MTI

Lasă un răspuns