Sunt cărți pe care le citesc cu interes, cărți pe care le citesc de amuzament, fără prea multă implicare și cărți pe care le savurez pe deplin. Aceasta face parte din cea de-a treia categorie.

Am savurat fiecare rând din această carte și mi-a fost foarte simplu să înțeleg trăirile personajelor principale.

Povestea îl are în prim plan pe David Lurie, un profesor universitar din Cape Town, aflat în prag de pensionare, care își desfășoară activitatea didactică lipsit de chef și implicare. David conștientizează faptul că nu a investit niciodată suficient nici în propria dezvoltare, nici a studenților cu care interacționează zilnic, pentru că de la an la an, interesul său a devenit din ce în ce mai scăzut.

Singurul lucru care îi conferă satisfacție și îi oferă o urmă de adrenalină, sunt relațiile pasagere cu fete tinere, diafane, pe care fie le plătește, fie le ademenește apelând la statutul pe care îl are. Trăirile sale sunt validate prin nevoia constantă de a refuza bătrânețea și de a fura, chiar și frânturi din energia și voluptatea cuceririlor sale.

David nu este un pasional, nici un romantic incurabil. Ci doar un individ chinuit de propria inadecvare, resimțită doar în corelație cu cerințele altora. Când cea mai recentă relație a sa cu o studentă iese la suprafață, David are de ales între a accepta faptul că a procedat greșit și a-și săvârși penitența, sau de a se încăpățâna să își susțină principiul prin care nu este nimic greșit să îți urmezi instinctele, chiar dacă acestea te pooartă în brațele celor care, prin misiunea ta, așteaptă de la tine îndrumare și protecție.

Obligat să demisioneze, David se retrage la ferma fiicei sale Lucy, unde viața este complet diferită de tot ce ar fi adus cu sine suflul de la oraș. Lucy trăiește singură, din roadele pământului și comerțul cu diverse bunuri, își concentrează atenția pe bunăstarea animalelor bolnave sau abandonate și acceptă cu încrâncenare toate abuzurile care au ca scop gonirea ei de pe peticul de teren pe care îl deține.

Un incident nefericit adâncește și mai mult prăpastia dintre tată și fiică. Un jaf armat în urma căruia David este mutilat fizic și Lucy suferă trauma unui viol, le arată și mai clar diferențele între lumile în care aleg să trăiască.

Dispare dorința doar pentru că trupul se vlăguiește? Ce înseamnă dezonoare și în ochii cui contează mai mult – cei proprii sau ai societății? Când revolta și principiile sunt de folos și pentru cine?

O carte scrisă cu patos, cu o capacitate fantastică de a jonga printre trăiri paradoxale, oferindu-ne posibilitatea de a schimba emoțional taberele cu fiecare contra-argument prezentat. Din punctul mei de vedere, o carte este valoroasă nu doar prin informația transmisă, ci și prin modalitatea prin care te determină să înțelegi toate trăirile persoajelor, fără a putea clar să afirmi de partea cui alegi să te poziționezi.

Cartea poate fi împrumutată de pe platforma Bookster sau achiziționată din librării, evident 🙂

https://www.libris.ro/dezonoare-j-m-coetzee-HUM978-606-779-265-2–p1251518.html#ratingSection

Lasă un răspuns