Editura Paladi

An apariție – București, 2018

Nr. pagini – 364

Și am ajuns și la a doua parte a trilogiei Metro, cartea despre care intenționez să vă povestesc astăzi. (Pentru un strop de cursivitate, despre prima parte regăsiți detalii aici – https://dananichitelea.ro/2022/06/05/dimitri-a-gluhovski-metro-2033/   )

Acțiunea romanului continuă la un an distanță de primele evenimente relatate, diferența este că acțiunea se schimbă. Artiom, personajul principal din prima parte, apare doar îl rol secundar, prezența sa fiind lipsită de impact. În schimb atenția ni se concentrează pe Hunter, soldatul care îl recrutase inițial pe Artiom și care la final de primă parte, pare pierdut în lupta împotriva creaturilor extraterestre, denumite Întunecați.

Revenit printre ai lui, Hunter nu mai este om în adevăratul sens al cuvântului, ci o mașină de ucis, singuratic, dur, greu de controlat dar indispensabil pentru echipele unde alege să poposească sporadic.

Plecat într-o misiune de recunoaștere care are ca scop deblocarea trasportului cu alimente și armament, Hunter descoperă o nouă amenințare – o molimă transmisibilă pe cale aeriană, capabilă să șteargă de pe fața pământului rasa umană.

Circumstanțele îl forțează să facî o echipă cu personaje complet diferite de stilul său – Homer, un bătrân soldat, inimos și determinat, Sașa – o tânără crescută de tatăl său la suprafață și ulterior Leonid, un muzicant ambulant și misterios, care deține informații prețioase pentru salvarea situației.

Scenariul post-apocaliptic se păstrează, iar modul în care autorul reușește să creioneze o lume subterană guvernată de teamă, egoism, foamete și război, m-a menținut activă pe durata întegului roman.

Accentul este mai puțin axat pe motivele din spatele situației existente și este mai mult canalizat pe efortul supra-omenesc de a supraviețui noilor provocări. Personajele trec prin toate stările – depresie, teamă, dezamăgire, confuzie, durere, trădare, doar pentru a descoperi că aproape nimic din ceea ce știau sau credeau, nu se potrivește noului context.

Să fie oare molima o pedeapsă, o cale prin care Întunecații să poată extermina rasa umană sau să fie un pretext bun pentru cei capabili să își depășească condiția, de a se adapta la noua ordine mondială?

Ce rămâne de făcut când crezi că doar supraviețuirea războiului este singura șansă și cum poți descoperi dragostea chiar și acolo unde nu pare că îi e locul?

M-aș hazarda să afirm că mi-a plăcut poate puțin mai mult a doua parte decât prima, deși părerile în acest sens sunt împărțite, dar prefer să nu mă pronunț complet până nu voi parcurge și cea de-a treia și ultima parte a seriei.

Până atunci, dacă v-am trezit interesul, cartea o puteți găsi pe platforma Bookster sau pe site-ul Elefant (cel mai mic preț pe care l-am identificat) – https://www.elefant.ro/metro-2034_73555039-7c33-4522-aed1-b9d6091b1741?gclid=Cj0KCQjwxIOXBhCrARIsAL1QFCawsBmDUfqBcAv0k1y3XUcAhiABH6SnT6qeL21JyeRx3h6kf6qH6g8aAnZ1EALw_wcB

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns