Editura Paladin

An apariție – București, 2016

Nr. pagini – 621

Prima parte a unei trilogii care promite, primul contact cu acest autor.

Dimitri Gluhovski este un autor rus în vârstă de 42 de ani, de profesie jurnalist, care are la activ câteva romane distopice, cu tenta SF, post-apocaliptică, extrem de bine primite de către publicul care preferă acest gen.

Romanul despre care vreau să vă povestec câteva idei, este publicat în anul 2002 și aduce în atenție un scenariu distopic, schițat într-un viitor nu prea îndepărtat. 2033 – anul în care ne este adusă în prim plan povestea supraviețuitorilor unui război atomic planetar, care încearcă să își continue existența sub pământ, mai precis în stațiile de metrou din Moscova.

Pământul nu mai este locuibil, cel puțin nu pentru omul normal, căci radiațiile emise au favorizat apariția și supraviețuirea unor creaturi misterioase – denumite generic Întunecații, al căror aparent scop este de a stârpi ultimele rămășițe ale rasei umane.

Artiom, personajul principal al romanului, este un tânăr curios și curajos, prins în situații imposibile unde este nevoit să facă tot posibilul să supraviețuiască. Ajutorul pe care propria conștiință îi dictează să îl ofere, îi deschide perspective noi și nevoia sa de a înțelege ce se întâmplă, devine tot mai puternică cu fiecare risc la care se expune.

Printre rămășițele unei lumi clădite pe egoism, foamete, război și teamă și guvernată de superstiții, iluzii, religii inventate și secte canibale, Artiom descoperă că puterea sa nebănuită de a rezista atacurilor Întunecaților, reprezită de fapt o abilitate necesară creării unei punți între cele două lumi.

Să fie oare Întunecații vinovați de moartea ultimilor oameni sau să fie aceștia un mijloc prin care rasa umană să cunoască iertarea și salvarea mult dorită?

Descrierile de efect, cadrul apocaliptic capabil să exploreze frici nebănuite, ritmul alert în care este relatată povestea, replicile uneori ironice care îmbracă un discurs capabil să dea de gândit, oferă cititorului un roman SF de calitate extrem de intrigant și de bine construit.

Aștept cu nerăbdare să lecturez și celelalte două volume ale seriei și evident că voi reveni cu detalii. Până atunci, dacă v-am trezit interesul, cartea o puteți găsi pe platforma Bookster sau pe site-ul Elefant (cel mai mic preț pe care l-am identificat) – https://www.elefant.ro/metro-2035_a332f93b-348e-4dd1-a206-0e8ed38f2a60?gclid=CjwKCAjwv-GUBhAzEiwASUMm4iIuo-QS5_LIcxwstAGjMM2IL3Cb77iPUVPonoD50JedASVzE19rDRoCmzIQAvD_BwE

One Reply to “Dimitri A. Gluhovski – Metro 2033”

Lasă un răspuns