Editura Litera

An apariție – București, 2021

Nr. pagini – 299

Prima dată când am făcut cunoștință cu Agatha Christie, cred că eram prin clasa a 9a. Era o perioadă în care mă fascinau detectivi precum personajul Hercule Poirot sau Sherlock Holmes al autorului Arthur Doyle. Puterea lor de deducție, aroganța, siguranța de sine, pasiunea cu care transformau o crimă într-un proiect de suflet, mă țineau captivă printre paginile cu aventuri și schimbări de situație.

Stilul era și este în continuare cel care dă tonul. Acțiunea se desfățoară cu repeziciune înaintea ochilor noștri, iar detaliile care ne sunt înfățișate pe parcurs, capătă consistență abia spre final. Bănuielile nu e sunt confirmate sau infirmate decât la final.

Cartea de care vă vorbesc astăzi am considerat-o ușurică, relaxantă, numai bună de luat în vacanță. Povestea aduce în prim plan o familie disfuncțională – Boynton, plecată în vacanță pe tărâmurile sălbatice ale Iordaniei, unde cursul evenimentelor capătă o turnură tragică.

Doamna Boynton, un personaj dizgrațios și extrem de sadic își ține sub papuc cei patru copii adulți, încă de la moartea soțului. Este stăpână nu doar pe sursele de venit ale acestora cât și pe timpul liber, decizii, intenții și aspirații. Cei patru copii – Lennox (care are o realție tensionată cu soția sa din cauza lipsei de coloană vertebrală pe care o afișează prin slugărnicia de care dă dovadă față de mama sa vitregă), Raymond și Carol (doi gemeni dornici să rupă lanțurile sclaviei) și Ginevra (singura fiica legală a doamnei Boyton, devenită o tânără cu probleme psihice cauzate de represiunile resimțite) își doresc în secret moartea celei care le controlează fiecare aspect al vieții lor mărunte.

Excursia cauzează tensiuni suplimentare din cauza diferențelor clare dintre cei cu care interacționează și care le oferă posibilitatea de a conștientiza cât de limitați și nepregătiți sunt pentru lumea exterioară.

În una din după-amiezile caniculare ale orașului Petra, doamna Boyton este descoperită moartă în peștera unde își făcea siesta. În urma unui control amănunțit se descoperă faptul că moartea a fost cauzată de injectarea unui medicament cu proprietăți antagonice celor pe care doamna Boyton le folosea pentru condiția sa medicală.

Printre participanții acestui periplu se află și Hercule Poirot, celebrul detectiv englez, Sarah – o tânără doctorandă la medicină, colonelul Calbury, doctorul Gerald și tânărul Jefferson Cope, fiecare dintre aceștia devenind treptat parte din investigația în desfășurare.

În afară de Poirot, toate persoajele aveau motive să o asasineze pe doamna Boyton. A fost oare o decizie solitară sau o muncă de echipă? Un accident sau un plan elaborat care și-a urmat cursul prestabilit?

Veți afla răspunsul la aceste întrebări doar citind cartea.

https://www.litera.ro/intalnire-cu-moartea-afac62

Lasă un răspuns