Editura: Hyperliteratura
An apariție: București 2022
Nr. Pagini: 390
Născut în 1972 în București, Teodor Hossu-Longin a publicat la 26 de ani volumul de proză scurtă „Crima şi alte povestiri”, fiindu-i decernat premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. După o pauză de 20 de ani în care s-a dedicat jurnalismului de televiziune, revine în lumea prozei românești, în 2017, cu romanul „Mortua Est”, iar în noiembrie 2018 lansează un nou volum de proză scurtă: „13, cu noroc”. A publicat nuvele și fragmente din roman în revistele „Contemporanul”, „Luceafărul de dimineaţă”, „Viaţa Românească” şi „Cenaclul de la Păltiniș” și a coordonat volumul „Oamenii mari care au făcut România Mare”, semnat de Lucia Hossu-Longin, mama sa.
Romanul publicat recent – Măștile din spatele măștilor, ne readuce în atenție perioada de început a pandemiei, acțiunea poveștii debutând cu prima zi de restricții – 13 martie 2020.
Personajele asupra cărora ne canalizăm interesul sunt locatarii unui bloc din Sectorul 5 al capitalei, tipologii diferite cu preocupări diferite, nevoiți să își împletească destinele în prag de pandemie.
Senzația pe care mi-au lăsat-o aceste personaje este aceea de luptă, atât interioară, cât și exterioară, de a face față unei provocări pe care nu numai că nu o înțeleg, dar nici nu îi acordă importanță. Prinși mental încă în epoca comunistă, lipsiți de viziune și încorsetați în viața limitată a cartierului bucureștean blocat în timp și spațiu, efectele izolării capătă o amploare ciudată.
Fiecare personaj percepe diferit informațiile reccepționate din sursele diverse și jonglează constant între senzații contradictorii, teorii conspiraționale, revoltă și tentativa constantă de a fenta regulile inconsecvente impuse de autoritățile care nu inspiră credibilitate și respect.
Personajele ne sunt cunoscute. Am trăit cu ele și alături de ele încă din copilărie. Administratorul de bloc, fost turnător la securitate pe vremea comunismului, semi-analfabet dar mânat de importanța misiunii sale de a guverna peste locatarii blocului, bătrâna fâșneață cu o situație materială bună și cu înclinații intelectuale care respinge ironic avansurile administatorului, afaceristul speculant și descurcăreț care profită pe deplin de situația pandemică pentru a-și pune pe picioare o afacere familială, bugetara plictisită de jobul inutil pe care îl desfășoară și de singurătatea în care se scaldă, corporatistul blocat în regim de lucru on-line, debusolat și singur care se amorezează de o maseoză, studentul confuz, înhăitat cu vechii săi prieteni din cartier, cu care intențonează să pună la cale un jaf de măști de la o farmacie din cartier, în speranța că se vor îmbogăți din vânzarea la negru.
Romanul este plic de discursuri ironico-sarcastice cu iz de comunism, capabile să creeze un context ilar în care este îmbrăcată întreaga situație pandemică.
O carte care m-a relaxat prin satira și umorul negru cu care este îmbibată și care cred că merită citită pentru a ne reaminti trăirile pe care le-am experimentat fiecare dintre noi, în prag de pandemie.
Cartea o puteți regăsi aici
https://hyperliteratura.ro/produs/mastile-din-spatele-mastii/