Editura Litera

An apariție – București 2021

Nr. pagini – 444

Autorul J.P. Delaney mi-a devenit cunoscut prin intermediul romanelor Crede-mă când mint și Fata dinainte, așa că Soția perfectă este al treilea roman pe care îl lecturez de la acest scriitor.

Căutam ceva antrenant, ușor de parcurs și capabil să mă mențină în priză. Ei bine, acest roman a fost o alegere inspirată. Povestea îmbină o poveste de dragoste obsesivă, cu elemente thriller, accente psihologice și ridică câteva întrebări legate de moralitatea acțiunilor din spatele progresului tehnic.

Abbie se trezește dintr-un somn profund pentru a descoperi că în realitate tot ce știe despre sine, toate amintirile, trăirile și senzațiile pe care le are, i-au fost implatate la nivel neuronal în momentul în care a fost creată. Abbie este un cobot – o inteligență artificială avansată, creată pentru a suplini pierderea adevăratei Abbie, soția celebrului antreprenor din domeniul tehnologiei, Tim Scott, soție despre care se presupune că s-ar fi sinucis.

Tim este un vizionar, un împatimit și un pasional atunci când vine vorba de studiile și creațiile sale, dar să fie oare și soțul, respectiv tatăl perfect?

Pe măsură ce conexiunile neuronale ale lui Abbie încep să umple golurile din memoria artificial creată, la iveală ies amintiri îngrijorătoare care ridică semne de întrebare legate de dispariția soției lui Tim.

Năvalnică, independentă, curioasă, de o frumusețe sălbatică și cu o minte extrem de intuitivă, artista Abigail Cullen devine obsesia supremă pentru ciudatul și inconsecventul Tim Scott, care face tot posibilul să îi devină soț și mentor. Căsnicia lor e ciudată. Două ființe aflate la polul opus din punct de vedere al stilului și preocupărilor zilnice, este greu pusă la încercare de apariția lui Danny, fiul autist care nu poate înțelege viziunea tatălui său și cu atât mai puțin să  respecte regulile familiei, devenite din ce în ce mai rigide.

Să fie Abbie o altă victimă a disperării care te împinge la sinucidere sau detaliile oferite pe parcursul lecturii să îl creioneze pe Tim într-un criminal rămas nedescoperit? Să fie vorba de o înscenare care decurs prost sau de o dramă scăpată de sub control?

Cât de departe pot merge știința și tehnica fără a încălca drepturile umane?

O poveste care se citește facil dar ale căror personaje sunt interesant conturate, aducând în prim plan detalii intrigante despre maniera acestora de a acționa și reacționa pentru a-și atinge scopurile. Un roman care se țese de la zero până se transformă într-o pânză de păianjen, lipicioasă și aparent fără scăpare.

Cartea de poate găsi cu ușurință pe orice platformă de librărie on-line. Pe site-ul Litera, este la reducere – https://www.litera.ro/sotia-perfecta-afbb102

Lasă un răspuns