Editura Pandora
An apariție – București, 2019
Nr. pagini – 302
Elena Ferrante mi-a atras inițial atenția prin intermediul mini-seriei difuzate pe HBO, Prietena mea genială – inspirată din colecția Tetralogia Napolitană a acestei autoare. Eram curioasă de stilul ei de scriere și am încercat să o cunosc prin intermediul romanului Viața mincinoasă a adulților.
Prima impresie pe care pot să o spun despre această scriere este aceea că dacă căutați o poveste cu multă acțiune și un parcurs bine închegat, nu este cartea potrivită pentru voi. Romanul în discuție pune accent pe trăirile personajelor și pe complexitatea gândurilor care le dau târcoale, pornind de la decizii minore la cele capabile să le influențeze cursul vieții.
Giovanna este o adolescentă nesigură și nepregătită pentru viața reală. Crescută într-o familie cu aspirații intelectuale, în care accentul se pune pe rezultatele academice, pe decență și bun simț, Giovanna descoperă cu stupoare că părinții săi – modelele după care se ghidează în viață, ascund trăiri și decizii care ar schimba complet fațeta afișată.
Decizia acesteia de a demonta tot ceea ce credea că știe despre viață vine în urma suprinderii unei discuții între părinții săi, unde este asemuită cu mătușa Vittoria, cea pe care tatăl o consideră un personaj abject, invidios, încărcat de răutate și egoism, al cărui scop a fost mereu acela de a otrăvi totul în jurul său.
Dorința Giovannei de a își cunoaște ruda după care aparent este croită mental, emoțional și fizic, o împinge pe aceasta într-o lume complet diferită de cea cu care era obișnuită. Bârfă, trădare, vulgaritate, secrete îngropate, promiscuitate, sărăcie, analfabetism și violență, sunt reperele care o pun pe adolescenta în formare în situația de a descoperi fisurile din imaginea liniștitoare creată la nivelul propriei familii.
Vârsta și lipsa de experiență își pun amprenta asupra felului în care Giovanna se raportează la întâmplările cu care se confruntă. Ușor de influențat și manipulat, Giovanna dă formă temerilor sale în modalități menite să confirme toate gândurile negre cu care se luptase de-a lungul timpului. Maturizarea acesteia ia contur prin tatonarea zonelor nedefinite, fără o îndrumare potrivită, iar concluziile la care ajunge, o afundă tot mai mult într-o stare de incertitudine și lipsă de valoare.
O carte care pune foarte mult accent pe modul în care secretele de familie și lipsa unei comunicări transparente și afectuoase, pot imprima copiilor o direcție greșită, greoaie, confuză și cu iz de depresie mocnită.
Nu mi-a plăcut această carte în mod special. Am simțit-o ca pe o lectură lipsită de perspectivă atât pentru personajul principal cât și pentru ceilalți protagoniști, un conglomerat de acțiuni menite să dea glas unei existențe fade și insuficiente.
Raportându-mă și la povestea din Tetralogia Napolitană, am realizat că modul în care autoarea își creionează personajele nu reușește să îmi trezească vreun sentiment legate de acestea. Am apreciat strict modul în care este construită povestea și cum autoarea creionează detaliat trăirile personajelor, dar atât empatia mea selectivă cât și senzația necesară de frustrare capabilă să intrige, nu au putut fi activate de niciunul dintre protagoniști.
Pentru o impresie proaspătă și privită din alte unghiuri, cartea poate fi achiziționată (la prețul cel mai mic de pe piață în prezent), aici –