Acum câteva săptămâni v-am împărtășit impresiile mele despre situațiile în care abordarea femeilor pe rețelele de socializare riscă să degenereze. Pentru că am tratat problema discutând mai mult despre contextele care nu zugraveau în cele mai favorabile nuanțe reprezentanții sexului masculin, am simțit că eram datoare să mă poziționez și în cealaltă parte a baricadei.
Deși femeile sunt cele care sunt mai des abordate și invitate în oraș și acest detaliu le oferă avantajul de a selecționa ceva mai atent posibilii parteneri, această situație nu le scutește de întâmplări neplăcute sau jenante.
Astfel, ca să fie cât de cât echitabil, las mai jos 14 situații care vizează femeile și ceea ce stă în spatele unor decizii pe care acestea le iau atunci când se lasă agățate pe internet:
1. Lucrurile sunt adesea diferite de ceea ce par. Un tip care te vânează pe net o face în general pentru că variantele sale de a agăța pe cineva în mediul fizic sunt reduse. Cei care au opțiuni din care să aleagă cu ușurință, nu au nevoie să aloce zile întregi să te convingă să ieși la un suc. Așa că nu porni la drum blocată pe ideea că micul prinț este timid și ghinionist în dragoste, pentru că cel mai probabil în spatele unui ecran impersonal reușeste mult mai bine să își ascundă caracterul îndoielnic.
2. Dacă te decizi totuși să îi acorzi o șansă și să vă vedeți în persoană, pregătește-te ca în realitate să arate oarecum diferit. La fel cum noi, femeile, apelăm la machiaj și filtre instagram pentru a ascunde părți de care nu suntem mândre sau pentru a le evidenția pe cele care ne avantajează, și în cazul lor putem să ne așteptăm la câteva kilograme în plus, o gușă dublă sau un început de chelie.
3. Pentru prima întâlnire, alege un loc public care să te scutească de intimități nedorite sau forțate. O idee bună ar fi să ai un plan de back-up în cazul în care realizezi că nu e tocmai întâlnirea pe care ți-o imaginai.
4. La fel cum nu e indicat să pleci de acasă nemâncată, este de bun augur să nu ieși la o întâlnire cu un aer disperat. Nu te îmbrăca ca de nuntă, nu te flamânzi ca să pari mai suplă, nu te machia ca la decernarea premiilor Oscar. Poate cel mai important ar fi să nu te prezinți la o întâlnire cu nevoile sexuale nesatisfăcute de o perioadă mult prea lungă de timp. Îți va afecta percepția asupra celui din fața ta și te va face să crezi că sunteți pe aceeași lungime de undă chiar și atunci când nu este cazul.
5. Asigură-te că o aventură de noapte nu riscă să se transforme într-o hărțuire sau viol. Indicat ar fi să nu îl chemi la tine acasă, deoarece riști să te deranjeze cu prezența lui și după ce te-ai decis că nu dorești să îl revezi. Nu aș recomanda neapărat nici să fii de acord să joci rolul de musafir, la el acasă. Deși astfel îți păstrezi adresa sa doar pentru tine până te vei simți suficient de confortabil să joci rolul de gazdă, există riscul ca în apartamentul lui să te trezești într-o situație incomodă, dacă acolo locuiesc sau sunt invitate și alte persoane de sex masculin. Poate o variantă ceva mai sigură ar fi să optați pentru un hotel. Mențineți jocul pe teren neutru.
6. Dacă la întâlnire dă semne că devine brusc grăbit, nu are sens să insiști. E mai bine să dea bir cu fugiții acum decât mai târziu, când începi să te obișnuiești cu prezența lui. În cazul în care încearcă să mușamalizeze penibilul situației și insistă să te asigure că te va suna și recompensa pentru răbdarea și înțelegerea de care dai dovadă, gândește-te că și tu ai avut în minte un plan B pentru momentul în care ai fi realizat că ai făcut o alegere greșită.
7. Prima întâlnire e de tatonare. Așteaptă-te să auzi multe detalii și povești pe care nu trebuie să le iei în totalitate în serios. E în natura noastră umană să vrem să creăm o impresie cât mai bună, de aceea ne chinuim să părem siguri pe sine, realizați, socializați corespunzător, relaxați, dinamici, cu planuri interesante de viitor.
Cele mai faine și transparente discuții sunt cele care reușesc să scoată la iveală întâmplări și detalii care nu sunt menite să te zugrăvească mereu într-un învingător. E mai realist și de impact să te prezinți realist, ca fiind o persoană care a avut ocazia să se regăsească în diverse scenarii și situații, și-a asumat atât deciziile bune cât și pe cele neinspirate, dar nu se laudă cu experiența pe care o deține.
8. Dacă nu ești sigură care este punctul până în care vrei să mergi cu această nouă cucerire, sau dacă știi că nu te poți abține să nu cedezi de la prima întâlnire, stabilește o barieră mentală care să te împiedice să faci un pas pe care știi că îl vei regreta ulterior. Orice crezi că funcționează.
Dacă nu te ajută autocontrolul și nici vreo mantra budistă, poți alege să nu îmbraci cea mai bună lenjerie sau să nu te epilezi. Oricât de absurd ar părea, dacă ai o urmă de respect de sine, dar nu suficientă încât să nu îi leșini în brațe de la primul salut, este indicat să o folosești pentru a evita o situație penibilă în mijlocul unui moment romantic.
9. Uneori suntem tentați să împingem conversațiile amicale sau neutre către zone cu posibilitate de relaționare intimă. Și pe internet ne vine cel mai la îndemână să facem acest lucru.
Pentru combinații incerte, nu alege amici din grupul pe care îl frecventezi cel mai des, colegi de serviciu sau vecini de bloc. Ia în calcul că dacă lucrurile nu vor merge într-o direcție bună, va deveni din ce în ce mai dificil și incomod să va regășiți în vechiul format.
10. De ajutor pentru reputația ta ar fi, de asemenea, să nu optezi pentru prietenii și rudele celor cu care ai avut deja o relație amoroasă. Este dificil de gestionat vestea că ești folosită ca etalon sau termen de comparație între parteneri.
11. Nu îl asalta cu întrebări despre relațiile anterioare sau despre banii pe care îi are. Vei părea limitată, disperată, obsedată și materialistă.
Nu e cazul nici să monopolizezi conversația sau să istorisesti întâmplări din trecut într-o lumină în care apari conturată ca o victimă. Doar în povești prințesa la ananghie este salvată de prințul disperat să pară erou în ochii cuiva. În realitate, nimeni nu are chef și răbdare de dramele cuiva pe care abia l-a cunoscut și față de care nu are nici o obligație morală.
12. Evită să îl suni a doua zi de la primele raze ale dimineții. Lasă să treacă câteva ore bune, indicat ar fi chiar zile, pentru a analiza cele întâmplate cu ochi proaspeți, nu cârpiți de somn după o noapte răvășită de amor și zvâcniri de suflet disperat să primească validare.
13. Un refuz nu e un capăt de țară.
Posibilii parteneri nu apar în viața noastră ca să ne completeze, pentru că nu ar trebui să ne privim ca fiind incomplete, nedefinite, nefinisate până când cineva nu ne complimentează sau șoptește vorbe dulci.
Cele mai reușite întâlniri sunt acelea pe care nu le cauți cu tot dinadinsul, pentru care nu îți pui pe pauză întreaga viață și la care nu stai cu teamă că nu vei fi de ajuns. Pentru că oricât de mult ai reuși să creezi o impresie bună la prima întâlnire, e un consum energetic prea mare pe care nu îl vei putea susține pe termen lung.
14. Nu încerca să pari entuziasmată și complet de acord cu tot ce îți povestește sau propune. Permite-ți să visezi dacă e cazul, dar nu pierde controlul cu realitatea.
Prima întâlnire este nu doar de tatonare. Este totodată cea care stabilește regulile jocului pe mai departe. O întâlnire satisfăcătoare nu ar trebui să delimiteze clar rolurile pe mai departe. Cine domină și cine se supune. Cine contează mai mult și cine poate fi lăsat la urmă.
Dacă ai cea mai mică senzație că te „dedublezi” încercând să îi faci pe plac partenerului, poate este cazul să îți aduci aminte că și tu ai un plan B pe care îl poți pune în aplicare ca să te ridici și să pleci.
Relațiile sunt grele și adesea cu final neașteptat. Ne căutăm haotic partenerul care să ne iubească și să ne accepte așa cum suntem, deși de cele mai multe ori nici măcar noi nu ne cunoaștem cum ar trebui. E provocator și dificil. Dar mult mai dificil de atât este să trăiești într-un compromis constant din teama de a nu rămâne singur.