Editura: Corint Fiction

An apariție: București 2020

Nr. Pagini: 666

Îmi place Margaret Atwood. De la Povestea slujitoarei, Testamentele, până la Mireasa Hoțomană și Inima cedează ultima. Sunt multe de spus despre această autoare fenomen, care merită să își vadă ecranizate mult mai multe romane decât are în prezent.

Recunosc că în cazul lui Alias Grace văzusem în prim stadiu mai întâi serialul de pe Netflix. Asta acum vreo 2 ani, cred. Mi-a lăsat o impresie plăcută și mi-am dorit să citesc și romanul care a stat la bază drept ghidaj.

Sunt genul de persoană care dacă am de ales între carte și film, aleg cartea pentru că știu că pe marele ecran este dificil să redai în 2-3 ore toate detaliile pe care le poți surprinde într-o carte.

În acest caz, țin să menționez că am preferat mai mult serialul, deoarece mi-a fost mai ușor să empatizez cu Grace Marks, o  femeie semi-analfabetă, săracă și nevoită să lucreze ca slujitoare acolo unde i se oferea posibilitatea, pentru a supraviețui, datorită jocului actoricesc al lui Sarah Gadon, decât a imaginii care se reflectă din paginile cărții.

Povestea începe cu venirea doctorului Simon Jordan, psihiatru, la Azilul de nebuni din Canada unde este încarcerată Grace Marks, considerată cea mai de temut criminală a secolului 19.

Dornic să acumuleze informații și să își testeze teoriile, Simon o ia drept pacientă pe Grace pentru a descoperi ce a determinat-o să participe împreună cu McDermott – grăjdarul, la uciderea cu sânge rece a domnului Kinnear, pentru care lucra ca menajeră și a ibovnicei acestuia – Nancy.

Adâncindu-se într-o poveste încâlcită și naiv relatată, Simon pune cap la cap parcursul pacientei sale.

Familia lui Grace, provenită dintr-un sătuc uitat din Irlanda, în căutarea unei vieți mai bune, se îmbarcă pe un vas cu destinația Canada. Mama își pierde viața în această deplasare, iar traiul din noua destinație se dovedește a fi dificil și la fel de sărăcăcios.

Pentru a-și suține tatăl și frații mai mici, Grace se angajează ca menajeră. Ne sunt prezentate mai multe familii la care popopsește, luptele pe care le duce de a se integra, munca la care este supusă, umilirea și batjocura, dificultatea cu care încearcă să își asigure un acoperiș deasupra capului.

Naivă și lipsită de perspective, Grace este ușor de supus și coordonat. Harnică când este cazul, liniștită și mulțumită cu puțin, la cei doar 16 ani ai săi, doar frumusețea o ajută să se remarce, acest lucru dându-i totodată și bătăi de cap.

Ajunsă în casa domnului Kinnear, Grace speră că și-a găsit într-un final locul, alături de slujnica Mary Whitney, bucătăreasa Cook și ceilalți membri de personal, dar lucrurile capătă o altă amploare după ce Mary moare.

Siguranța de sine cu care Simon preluase acest post și implicarea emoțională în ceea ce privește cazul lui Grace, îl determină să tragă concluzii pripite și să piardă controlul situației.

Să fie Grace o victimă a unui sistem legal nedrept și misogin și a unei personalități submisive  bună de a servi drept țap ispășitor? Amnezia sau tulburările comportamentale pot ascunde detalii despre o crimă comisă? Să sufere Grace de tulburare de personalitate mutiplă sau doar de viclenie?

Asta rămâne să descoperiți voi indiferent că alegeți cartea sau mini-seria pe care o regăsiți pe Netflix. Oricare variantă vă tentează, pentru iubitorii genului, va fi o experiență interesantă.

Cartea o puteți regăsi aici – https://www.librarie.net/p/362390/alias-grace

Lasă un răspuns