Viața ne tratează diferit. Unii ar spune că e vorba de noroc, alții susțin că norocul este doar o scuză folosită de cei slabi, incapabili să își asume vina pentru eșecurile suferite.
Ne schimbăm în timp și relațiile noastre se modifică de asemenea. Ceea ce poate părea inițial ca fiind o idee grozavă, își poate modifică structura și impactul pe parcurs.
La început de relație, lucrurile au tendința să mergă de la sine, fără eforturi consistente. Suntem mult mai dispuși să lăsăm de la noi și să facem compromisuri pentru persoana care ne este dragă. Trecem cu vederea manifestările care ne deranjează și acceptăm cu mai multă ușurință schimbările de dispoziție ale celui de lângă noi.
Suntem înțelegători și suportivi mai ales când ni se explică faptul că este doar o stare de moment, trecătoare, datorată încărcăturii de la serviciu, a unor evenimente recente cu iz demotivant sau a unei stări de oboseală resimțite tot mai mult.
Așteptăm cuminți ca lucrurile să se așeze. Să își revină pe făgașul normal. Să vină weekendul sau mult așteptatul concediu în care să lăsăm deoparte grijile și să ne acordăm atenția după care tânjim.
Nemulțumirea și selectivitatea vin mână în mână. La pachet cu comoditatea și lipsa de entuziasm. Cu nevoia de a ști exact cât durează evenimentul social la care ești invitat sau pe care îl găzduiești și cine vine. Cu un demers inclus de a lua la puricat pe toată lumea în avans. Mofturi, comentarii, lipsă de orice formă de entuziasm.
Dificultatea de a relaționa cu cei din jur intervine în momentul în care ajungi să fii catalogat ca un gică-contra ori de câte ori se ivește ocazia. La început aceste manifestări pot părea interesante, rebele, cu iz artistic, dar ulterior pot deveni obositoare și dătătoare de stări negative.
Partenerii nu ajung așa dintr-o dată. Fie erau de la început dar, din dorința de a consolida o relație aflată în stadiul incipient, am identificat greșit manifestările negative pe care le-a afișat, fie au apărut pe parcurs din cauza modului de relaționare deficitar din cuplu.
Provocarea adevărată constă în capacitatea de a previziona situațiile cu caracter conflictual. Orice persoană care este forțată să iasă în afara sferei sale de confort va reacționa imprevizibil. Șansele de victimizare față de cel care i-a provocat disconfort cresc în funcție de cât de bine pot manipula situația în favoarea lor.
Cum putem trăi cu o astfel de persoană și care sunt cele mai bune tehnici când vine vorba de a ne face viața mai ușoară?
1)Este foarte important să putem analiza când și de ce au început aceste schimbări de dispoziție. Discuțiile în cuplu pot fi extrem de utile atât timp cât sunt sincere și transparente. Asumate chiar și când pot fi incomode.
2)Stabilirea unor granițe clare care să puncteze ce situații sunt catalogate ca fiind inconfortabile și cum pot fi ele evitate. Aceste delimitări pot fi utile în contexte sociale care pot degenera, astfel încât să le puteți identifica din timp și micșora impactul.
3)Diferențierea în timp a noțiunilor de morocănos sau alintat. Analizarea situațiilor când acest tip de comportament apare și care este scopul urmărit. E vorba de atragerea atenției sau chiar de o stare de spirit incontrolabilă care ia amploare câteodată din cauza unor pattern-uri vechi și prost gestionate de-a lungul timpului.
4)Nu te descuraja. Viața nu se oprește în loc dacă partenerul nu are aceeași disponibilitate mentală și același entuziasm în ceea ce privește activitățile pe care le aveți în plan. Alege întotdeauna să incluzi în grup și alte persoane sau cupluri, capabile să îți distragă atenția de la veșnica nemulțumire afișată.
5)Când intuiești că partenerul tău nu se află într-o stare emoțională adecvată și are șanse să îți strice și ție buna dispoziție, încearcă să eviți confruntările pe cât posibil. Dă-i spațiu și timp să își analizeze starea de spirit și motivele pentru care îi lipsește cu desăvârșire cheful de viață.
6)Asigură-te că starea de spirit negativă nu este în fapt o depresie mascată pe care o descoperi mult prea târziu, mai precis după ce acesta a devenit confortabil cu ține și nu consideră că este cazul să își mai cenzureze pornirile. Dacă se dovedește a fi adevărat acest lucru, poate este cazul să luați în calcul ajutorul specializat.
7)Învață să te bazezi doar pe tine în anumite momente. Dacă ți s-a mai întâmplat ca partenerul să contramandeze întâlniri prestabilite sau să schimbe brusc planul doar pentru că nu se simte confortabil într-o situație la care, anterior, s-a lăudat că participă, asigură-te că ai un back-up plan. Încearcă să nu cedezi de fiecare dată doar pentru a evita reacțiile negative.
8)Ajută-l să descopere cu ce activități se simte confortabil și stabiliți un program pe care să vă asumați că îl veți respecta, indiferent de argumentele aduse pentru a justifica abandonul. Vor fi multiple bătălii pe care le veți pierde cu schimbul, dar poate fi o cale de mijloc pentru a vă menține pe ambii cât de cât mulțumiți.
9)Nu renunța la hobby urile și pasiunile tale doar pentru a-i face pe plac. Vei fi atrasă în starea lui de nefericire și cu timpul vei uita cum să te bucuri de momentele cu adevărat importante.
10) Asumă-ți faptul că e posibil să nu stea în puterea ta să schimbi comportamentul celui de lângă tine, chiar dacă îl iubeșți și ți-ai dori că lucrurile să decurgă altfel. Putem alege să iubim o persoană nu doar pentru momentele în care ne face să ne simțim extraordinar, ci și în momentele în care ne cauzează bătăi de cap. Până la urmă iubirea nu e doar un mijloc de bucurie ci și un prilej de dezvoltare personală, prin provocările la care ne supune.
Discuția e lungă și prezintă multe aspecte. Un lucru e cert, viața alături de o persoană morocănoasă nu are cum să fie ușoară și în timp, indiferent de cum ai gestiona-o, își va pune amprenta pe stilul tău de viață. Și lucrurile nu devin mai ușoare cu timpul, căci bătrânețea are un dezavataj teribil, acela de a da amploare tuturor lucrurilor dificile cu care ne confruntăm în încercarea de a supraviețui.
*Credit photo – freepik si adobe stock