Descoperirea internetului este poate cea mai mare realizare de la invenția roții și până în prezent. Modul în care ne-a schimbat viața și ne oferă constant acces la informații actualizate și modalități menite se ne ușureze munca, ne-a determinat să îl considerăm rapid, cel mai bun și de încredere prieten al nostru.

Internetul este dezvoltat de oameni cu viziune, dar extrem de ocupați, pentru oameni ocupați dar nu întotdeauna atât de vizionari pe cât se cred.

E conceput pentru a ne da șansa de a comunica și a ne forma opinii din confortul propriului apartament și uneori este utilizat și ca manieră de a ne lărgi sferele sociale din care facem parte.

Este la indemâna noastră tocmai pentru a ne scuti de efortul cumpărăturilor fizice sau de la situațiile în care vrem să comunicăm cu cineva dar nu avem nici timpul, nici energia necesară pentru a ne întâlni față în față.

Programul încărcat la care suntem supuși zilnic ne limitează adesea la utilizarea rețelelor de socializare ca și manieră de a ne relaxa, viziona diverse videoclipuri, a ține pasul cu cărțile apărute, reducerile la haine sau încălțăminte, reminder-uri de activități culturale sau sociale la care ne-am înscris cu interes dar pe care rar apucăm să le bifăm conform planului.

Adesea este și pentru a ține legătura cu prieteni cu care nu reușim să ne intersectăm sau cu persoane cunoscute pe care nu dorim să îi întâlnim în realitate.

Îmi petrec uneori serile aruncând un ochi pe telefon și știu că în această situație ne situăm mulți dintre noi. Căutăm refugiu de la oboseală și pauză de la task-urile zilnice, printre postările care ne apar în “noutăți”. Dăm scroll absenți și ne amuzăm de ceea ce vedem și nu ne dorim mai mult de atât. Bifăm un “ce faci?” și “cum a fost ziua ta?” pentru că ne vine natural cu unii dintre prieteni și cu alții o facem doar ca să menținem relația activă, undeva pe fundal. De multe ori nici nu ne pasă de răspuns. Lansăm întrebarea și deja ne-am axat pe altă activitate în timp ce răspunsul șade suspendat în aer.

Că nu ne implicăm atât de mult în menținerea relațiilor sociale după ce ajungem acasă seara târziu, e o latură a problemei, dar că suntem puși în situația de a ne justifica lipsa de interes față de anumite activități propuse, e altă problemă.

Am avut de-a lungul timpului cont pe multiple rețele de socializare și ceea ce pot confirma cu certitudine este faptul că indiferent de specificul lor, mereu va fi cineva care încearcă să își găsească sufletul pereche prin intermediul lor, lucru complet de înțeles, atât timp cât ne păstrăm și ancorarea în realitate.

Poate va ajuta, poate nu, dar am încercat să schițez câteva dintre aspectele care cataloghează această interacțiune ca un eșec în materie de relaționare on-line.

  1. O scurtă analiză pe profilul celei pe care intenționezi să o abordezi ar putea să îți ofere detalii majore legate de stilul său, interesele sale, activități sau studii, preferințe sau hobby-uri. Cu o analiză minimă, am putea să limităm extrem de mult această survolare on-line și ne-am scuti de momente penibile, refuzuri uneori evazive, alteori brutale și nu am plictisi persoana pe care o avem în vizor cu replici expirate fără sens.

2. Asigură-te că persoana pe care o abordezi este disponibilă și nu mă refer emoțional, că asta ar însemna să o sâcâi cu zeci de întrebări pentru ca la final să tragi oricum concluzii eronate, în direcția în care îți convine ție.

3. Fă o diferență între agățarea unei țipe de 20-25 de ani care consideră inițiativa ta o șansă de a își confirma puterea de seducție și de a atrage cât mai multe complimente și pentru care insistențele dozate corect pot duce la rezultate favorabile și respectiv abordarea unei persoane care a depășit pragul de 33-35 de ani.

4. Nu trebuie să fii un geniu ca să realizezi că o persoană matură, cu un program încărcat și cu preocupări sau proiecte diverse, nu va avea niciodată timp sau chef să te cunoască personal doar pentru că ți-a răspuns la salutul on-line la ceas de seară, într-un moment de respiro.

5. Întreabă-te cu ce crezi că ai putea tu să vii ca suflu nou și aport încât să suplinesti sau să completezi o anumită carență din nevoile sau programul acesteia.

6. Acceptă un refuz de bun simt și nu forța nota cu încercări penibile de a filozofa și a relua ideea de bază sub diverse forme.

7. Înțelege că dacă o femeie își dorește să facă un pas în direcția ta, găsește o modalitate. Nu e este cazul să insiști până reușești să o plictisești.

8. Chiar dacă Facebook-ul sau Instagramul par la îndemână, alege să te înscrii pe o aplicație sau site al cărui specific este clar date-ingul și din fericire, sunt suficiente la număr cât să poți identifica ceva pe placul tău.

9. Nu irosi timp prețios pe profile la care nu vei avea sorți de izbândă doar pentru că nu vrei să accepți în sinea ta că e ok să apelezi la aplicații de dating. Nu înseamnă că ești disperat dacă faci acest pas, doar asumat.

10. Nu confunda un refuz diplomat cu o șansă de a da târcoale din nou peste câteva ore. Îți faci o defavoare maximă și în timp, din cauza acestor respingeri pe care nu eșți în stare să le interpretezi corect, îți vei pierde stima de sine și vei capătă frustrări în plus.

11. Nu reveni cu mesaje drăguțe și urări de “somnic ușor” sau “poftă bună la cafeluță!” către persoane care ți-au răspuns în dodii de prima dată.

12. Oricâtă pasiune ți-ar trezi poză de profil a cuiva și oricâtă nevoie de comunicare resimți atunci când ești singur în casă și se lasă întunericul, după orele 19.00-20.00 nu este o idee bună să contactezi pe cineva pe care nu îl cunoști. Aceste ore sunt rezervate conversațiior cu persoane apropiate cu care simți nevoia să schimbi o impresie, să stabilești ceva pentru a doua zi sau să faci troc cu videoclipuri amuzante vizionate pe net.

13. Indicat ar fi să te poți calibra în ceea ce privește statutul intelectual și social în ceea ce privește alegerea făcută. Riscul de a fi refuzat crește direct proporțional cu diferența de nivel la care va poziționați. Nu va mințiți că studiile nu contează sau că joburile pe care le practicați sunt irelevante. Atracția se bazează pe latura fizică doar la o prima impresie dar interesul este menținut prin stimulare constantă la nivel cognitiv. Chiar dacă deții o personalitate interesantă, nu vei putea face parte din grupul social al unei renumite doctor chirurg dacă nivelul la care tu te poziționezi este cel de instalator. Oricât de sec și deranjant ar suna, din păcate acesta este adevărul.

14. Nu este cazul să crezi că oricum nu ai nimic de pierdut dacă încerci. Că ești deja plicitisit de singurătate sau de soția care vorbește singură pe fundal. Pentru că fiecare consum de energie inutil în direcția de a crea conexiuni cu cineva care nu este interesat să își lărgească sfera de prieteni, ajunge să te apese suplimentar și să te determine să crezi că ceva este greșit cu ține. 

Nu mi-am propus să ajung în ipostaza de a înșira 14 sfaturi (inițial erau 13 dar părea amuzant să le confer o aură “ghinionistă” când și așa povestea nu este prea roz), mai ales după ce deja a trecut Sfântul Valentin, dar per total poate fi o decizie bună. Rămâne să îmi spuneți voi asta și eventual să mă ajutați să completez lista și cu alte observații mai mult sau mai puțin pertinente. 😊

*Credit photo – Freepik and Adobe Stock

2 Replies to “Agățatul și rețelele de socializare – 14 situații de evitat”

Lasă un răspuns