Editura: Young Art

An apariție: București 2016

Nr. Pagini: 573

O carte bazată pe o poveste reală, o delicioasă combinație de roman, investigație medical-jurnalistică și incursiune în lumea complexă și sumbră a lui William Stanley Milligan, prima persoană din istoria S.U.A. declarată nevinovată pentru comiterea unor delicte majore pe motiv de inacapacitate mintală datorată faptului că suferea de tulburare de personalitate multiplă.

La momentul arestării Billy era acuzat de comiterea a trei violuri și a mai multor infracțiuni de tâlhărie, dar în momentul punerii sale sub acuzare s-a constat faptul că acesta nu era conștient de acuzațiilr ce i se aduceau. Considerat inițial un escroc cu un talent actoricesc deosebit, avocații oferiți din oficiu, împreună cu medicul psihiatru desemnat să îi analizeze gradul de sănătate mentală, au descoperit cu surprindere, inadvertențe în ceea ce privește comportamentul afișat.

Incapabil să pună cap la cap evenimentele și cu multiple schimbări de dispoziție, adoptarea a stiluri diferite de comunicare și limbaj non-verbal fluctuant, capabil să îi confere apariții scenice variate, Billy se dovedește a fi inconsecvent și problematic. Necesitatea clarificării evenimentelor petrecute determină apelarea la expertiza mai multor medici psihologi și psihiatri și descoperirea uluitoare că în mintea lui Billy trăiesc alte 9 personalități de sine stătătoare (extrem de bine conturate, cu propriile experiențe și roluri diverse dar clar delimitate, capabile să ofere răspunsuri și reacții adecvate indiferent de acțiunile întreprinse), șochează și intrigă deopotrivă. După grele lupte duse cu un sistem care cataloghează acest tip de manifestare ca fiind o formă de schizofrenie, avocații săi reușesc să îl interneze într-un spital de boli mentale în locul executării pedepsei în cadrul unui penitenciar.

În urma ședințelor de terapie, în timp mai sunt descoperite alte încă 10 personaje, declarate indezirabile și blocate de către personalitățile dominante, în ideea de a-l proteja pe Billy de o lume căreia nu se simte capabil să îi facă față. Plimbat prin mai multe spitale psihiatrice de stat, Billy reușește să facă progrese pentru scurt timp ca efect al abordării prin care este încurajată colaborarea și comunicarea între toate aceste personalități în ideea de a le convinge să fuzioneze una câte una până la eliminarea surplusului.

În paralel ni se prezintă povestea de viața a lui Billy, abuzurile fizice și sexuale la care fusese supus de către tatăl său vitreg și neglijarea și indiferența afișată de către propria mamă, care îl împing la adolescență, în pragul sinuciderii. Rupturile mentale create vin în sprijinul său, oferindu-i posibilitatea de a evada dintr-o lume care îi face rău fizic și mental. Acestea ajung să preia controlul în totalitate și să-l mențină pe Billy – originalul într-o stare adormită din care i se permite rar și pentru scurt timp să se activeze, pentru a-l împiedica astfel să se sinucidă.

Povestea relatată de către autor este bazată strict pe înregistrările din timpul ședințelor terapeutice, declarațiile persoanelor apropiate și a celor cu care Billy a fost nevoit de-a lungul timpului să colaboreze. Modul în care personalitățile multiple își creionează povestea și efectele pe care acestea le au în tentativa de vindecare a pacientului, m-au acaparat complet și m-au determinat să reanalizez tot ce știam despre acest subiect.

Povestea de viață a lui Billy, așa cum era de așteptat, nu are un final fericit. Îngenuncheat de un sistem prea puțin permisiv și dornic să investească în tratamentul adecvat al unui pacient cu adevărat remarcabil, îl poartă prin diverse spitale psihiatrice și penitenciare de maximă securitate, ajungând astfel să îi deterioreze și mai mult starea psihică și emoțională, și așa fragilă.

Finalul ne aduce în prim plan un Billy învins, un individ care reușise să înmagazineze atât de multe cunoștiințe și să-și dezvolte o paletă de abilități complementare, imposibil de asimilat în realitate de către o singură persoană și care abandonează lupta, retrăgându-se în sine, unde alege să blocheze erorile unui sistem incapabil să îl ajute.

O carte care din punctul meu de vedere, rămasă necitită, reprezintă o pierdere pentru orice pasionat de subiecte precum psihopatologie, terapie, psihiatrie, comportament deviant, caracter penal, sistem politico-social ineficient și de ce nu, luptă de supraviețuire și importanța unei relaționări adecvate și satisfăcătoare, atât de necesară pentru sănătatea noastră mentală.

Lasă un răspuns