Din când în când, la o anumită perioadă de timp, aleg o lectură cu iz oriental pentru a-mi reaminti de toate drepturile și avantajele pe care le am și de care uit câteodată să mă bucur cu adevărat, de la cele simple, banale, pe care le exercităm zilnic fără să le alocăm vreodată vreun moment de introspecție, până la cele care țin de dezvoltarea noastră personală, credință, alegerea partenerului de viață sau a modului de petrecere a timpului liber.

Ayyan nu are privilegiul de a alege nimic. Viața ei este nesemnificativă și lipsită de perspective. Este doar un alt suflet crescut sub cultura musulmană, care nu contează în ochii nimănui, aparent nici măcar în cei ai lui Dumnezeu pe care este forțată să îl iubească fără să îl înțeleagă și fără a i se acorda șansa de a-l descoperi dincolo de doctrinele extremiste musulmane.

Cartea ne poarta prin mutilări genitale, bătăi crunte, război civil, revolte, fuga din țară, lupta pentru drepturile personale și a celorlalte femei supuse unui trai inuman, amenințări cu moartea și expatriere.

Ayyan își prezintă biografia controversată, plină de detalii șocante pentru cei care de obicei evită să asimileze ideea că există și altfel de raportări la viața de zi cu zi, că uneori ne dezumanizăm fără să ne dăm seama, tocmai pentru că nu ne interesează decât propria persoană și atingerea scopurilor pre-setate, pe care le îmbrăcăm în false viziuni pe care le susținem cu tărie, deoarece ne favorizează.

Trebuie totuși să admit că deși am început povestea în forță, mi-am pierdut elanul pe parcurs și asta în mare parte din cauza stilului în care este relatat subiectul. Nu știu exact dacă am rămas cu această impresie deoarece, poate, la momentul lecturii, mă aflam într-o stare cu un grad scăzut de empatie sau pur și simplu, m-am pierdut printre atâtea personaje pe care le-am considerat la un moment dat, irelevante, complicând inutil povestea. De asemenea, Ayyan adoptă o manieră de relatare care se dorește a fi oarecum distantă, obiectivă, acesta fiind probabil modul ei de gestiona întâmplările dureroase pe care și le reamintește.

Cartea reunește povești de viață, intrigi, decoruri care ne transpun în lumea rigidă și misogină despre care majoritatea avem destule păreri și impresii, probleme politice actuale și mentalități extremiste. Este o lectură interesantă, care a propulsat autoarea în lumina reflectoarelor, aducându-i totodată faimă cât și renegare din partea unui popor care, cel mai probabil, nu va fi niciodată dispus să se muleze pe nevoile și dorințele unei societăți aflată în continuă schimbare.

Lasă un răspuns