Editura RAO

An apariție – București, 2019

Nr. pagini – 430

Astăzi este despre povești. Despre aventuri cu care am crescut și cu personaje în pielea cărora o bună parte dintre noi ne-am imaginat cel puțin odată. Nu toți, e drept. Sau nu fără să ne dorim să schimbăm ceva din scenariul poveștii. (Așa a prins contur și în cazul meu povestea Lupului greșit înțeles de către susținătorii Scufiței Rosii, nuvelă pe care o găsiți aici – https://dananichitelea.ro/2022/03/14/cine-a-fost-lupul-inainte-de-scufita-rosie/).

Am fost ușor sceptică în ceea ce privește lecturarea acestei cărți. Coperta venea să clarifice titlul și să confirme că am în față povestea bine cunoscutei Cenușărese. Mi-am promis că dacă răsturnarea de situație nu o poziționează pe aceasta în ipostaze nefavorabile, nu mă interesează povestea.

Prea mult timp prințesele Disney au avut parte de toate calitățile și virtuțile posibile. De noroc chior și contexte favorabile. De iubiri siropoase și finaluri grețos de fericite. Dar această poveste nu este despre Ella-Cenușăreasa cu picior delicat și ghidată de zâna cea bună în călătoria sa spre o casnicie plicticos de satisfăcătoare. Este despre Isabelle, sora vitregă, cea catalogată de toată lumea ca fiind perversă, lașă și urâtă, cu un suflet meschin și trădător, care forțată de mama sa să salveze familia de la sărăcie și rușine, își mutilează piciorul pentru a se potrivi în pantoful magic.

Isabelle nu își dorește regatul căci lumea peste care visează să domească, e vie, neîngrădită și sălbatică. Iubirea sa pentru fiul tâmplarului, pasiunea pentru cai și nevoia de aventură nu îi sunt permise unei femei al cărui destin părea deja planificat.

Nici Octavia, sora mai mică, nu simte gustul fericirii, căci în lumea în care nu este loc pentru studiu, experimente științifice și celibat.

Povestea șterge cu buretele tot ce știam despre personajele negative și își concentrează atenția asupra unei intrigi noi. Pornind de la un pariu între ducele Chance și ursitoarele rele, rămâne să descoperim dacă firul vieții cuiva poate fi schimbat prin acțiunile sale sau totul este deja planificat?

Să fie Isabelle rea prin natura sa, sau doar o ființă ghinionistă și încercată de durere? Să fie Ella cea mai frumoasă și bună fată din regat sau percepția celor din jur să fie afectată de conformismul convenabil al acesteia?

O poveste care le îmbină pe toate – război, intrigă, iubire, trădare, eroism, sacrificiu. O poveste despre frustrare, schimbare, așteptări dureroase, decizii forțate și nevoia de rebeliune, căci o femeie e mai mult decât o soție și o prințesă, e un nucleu întreg de pasiuni și temeri ce pot prinde contur doar în libertate deplină.

One Reply to “Jennifer Donnelly – Sora vitregă”

Lasă un răspuns