Editura: Corint Books

An apariție: București 2019

Nr. Pagini: 310

Anul trecut am văzut pe Netflix filmul și pentru că mi-a plăcut foarte mult, am fost curioasă să parcurg și cartea. Țin să menționez că între cele două nu este o diferență notabilă, ambele respectând aceeași linie trasată, aceeași poveste și aducând în plan câteva personaje față de care interesul și empatia își fac cunoscute prezența cu mare ușurință.

Malorie este un caracter puternic, cu o personalitate axată pe supraviețuire dar capabilă să își păstreze ancorarea în realitate inclusiv în momentele critice. Când întreaga lume devine câmpul de bătălie a unor inamici invizibili dar capabili să inducă un grad de nebunie extrem oricărui suflet care le captează imaginea pe retină, Malorie este nevoită să găsească o cale de supraviețuire. Schimbările sunt atât de bruște și incontrolabile încât marea majoritate a victimelor aleg să se sinucidă sau să le provoace un rău iremediabil celor din jur. Singura manieră de a evita efectele nebuniei este aceea de a nu permite sub nicio formă, contactul vizual direct cu acestea.

“Sângele surorii sale i s-a lipit de trup. Încearcă să o trezească pe Shannon dar știe că nu va izbuti. Lumina puternică din baie scoate în evidență toate detaliile. Ochii neclintiți ai surorii ei. Modul în care tricoul lui Shannon i s-a înfipt în piept odată cu lamele foarfecii. Malorie se târăște până la cadă și vomită.”

Când panica se declanșează și lucrurile capătă amploare, populația alege să se izoleze în case, să astupe geamurile, nepermițând luminii să intre în spațiul unde se adăpostesc, iar scurtele ieșiri în lumea de afară se fac pe bâjbâite, legați la ochi și cu teama constantă că orice mișcare poate fi ultima.

În situațiile extreme, cel mai mare dușman al omului este tot omul  și cea mai mare defavoare pe care poți să ți-o faci este aceea de a-ți arăta slăbiciunile.

Însărcinată în 5 luni, rămasă singură dar determinată să supraviețuiască, Malorie reușește să își croiască drum spre casa unor necunoscuți unde este acceptată să și rămână. Grupul este mixt și modul lor de raportare la situația creată, este extrem de diferit.

“Dacă ar putea deschide ochii doar o clipă, s-ar putea convinge că e singură. Ar putea vedea că n-a fost decât o frunză, nimic mai mult. Însă nu poate…”

Când lucrurile iau o întorsătură dramatică, dar logică pentru orice pasionat de scenarii distopice și de suspans, Malorie se regăsește în ipostaza de a crește doi copii, Băiat – fiul său natural căruia îi dă naștere în mijlocul unui dezastru care distruge complet micul refugiu și Fată – copila născută în același timp de o altă colocatară a adăpostului improvizat.

Cum poți salva de la o moarte sigură și crește doi copii, asigurându-te că nici unul dintre ei nu va vedea lumina zilei?

De câtă determinare este nevoie pentru a porni, patru ani mai târziu, într-o călătorie extrem de periculoasă, pentru a verifica dacă o ipoteză veche se confirmă?

„Ajunsă la ușă s-a oprit și a privit cu atenție bezna în care dormeau copiii.

În acea clipă a crezut că putea să o facă. Fără să scoată un singur sunet Malorie a pătruns în dormitor. A lăsat cutia jos pe podea și a dat la o parte capacele din pânză care le acopereau pătuțurile. Copiii nici nu s-au clintit. Au continuat să respire regulat, de parcă s-ar fi bucurat de niște vise plăcute, cât mai departe posibil de coșmarurile care păreau să vină peste ei.”

Un roman de suspans și aventură, o dramă interioară menită să te mențină alert, răscolindu-ți gândurile cele mai negre. De ce sacrificii ai fi capabil pentru a-ți salva copiii?

Recomand atât cartea, cât și filmul pentru o seară relaxantă în compania unui scenariu intrigant și a unor personaje interesant conturate.

Lasă un răspuns