Vă zic de la început: cartea asta e extrem de bună. Citisem deja de la această autoare “Indoiala”, despre care v-am povestit anul trecut aici:

Ashley Audrain – Îndoiala

Revenind, cea de-a doua carte aduce în prim plan viața unor cupluri dintr-o suburbie liniștită, unde aparent nu se întâmplă nimic, dar un fapt fiecare se luptă cu trăiri ascunse și secrete greu de iertat.

Whitney, Blair și Rebecca. Trei prietene diferite, aduse împreună de proximitatea locativă. Whitney are un soț care o adoră, un job care reprezintă prioritatea sa principală și trei copii pe care îi tolerează cu greu. Maternitatea nu îi priește, n-a reușit să simtă fiorul a ceea ce ar fi trebuit să reprezinte sentimentul primordial al creării unei vieți, cu atât mai puțin cu cât Xavier, băiatul cel mare, în vârstă de 9 ani, îi pune constant nervii la încercare. Ceilalți doi gemeni au apărut în viața lui Whitney pentru că un singur copil nu ar fi scuzat incapacitatea ei de a se adapta și implica complet, dar trei i-au oferit, ironic, portița de care avea nevoie ca să paseze responsabilitatea.

Relația dintre Whithey și fiul ei Xavier este atât de puternic și clar conturată, autentică în trăiri, încât devine imposibil de a afirma că cel puțin o dată, în calitate de mamă, nu ai simțit că altruismul și implicarea față de propriul copil, anulează nevoile și dorințele unei femei, astfel încât granița dintre cele două roluri devine un teren de bătălie.

Whithey vrea să se simtă femeie, să aibă dreptul la timpul său liber, vrea să fie dorită și curtată, are nevoie să se simtă stăpână pe propriul trup și propriile decizii pentru a umple golul pe care îl resimte când conștientizează că nu poate avea tot ce-și dorește.

Whitney ține mult la imaginea sa atent creionată de femeie senzuală și independentă cu atât mai mult cu cat aceasta este pusă sub semnul întrebării în cadrul unui eveniment monden, când este surprinsă de invitați cedând nervos și râcnind la Xavier în public.

Câteva luni mai târziu băiatul ajunge la urgențe în comă după ce a căzut pe geamul de la dormitor în toiul nopții.

Cum va fi privit acest incident și care este povestea ascunsă din spatele lui?

La polul opus e Blair, soție și mamă devotată, casnică tolerantă și docilă, atrasă iremediabil de energia lui Whithey pe care o idolatrizează în secret.

Rebecca este medic traumatolog și o femeie devastată emoțional de pierderea a cinci sarcini. Viața sa aproape perfectă este întunecată de eșecul repetat de a duce o sarcină la bun sfârșit și de a transforma casa sa într-un cămin adevărat.

Trei familii al cărui destin se intersectează și schimbă firul narativ într-o manieră atât de dinamică și ciudată încât cititorul este absorbit în tumultul de evenimente și trăiri.

Un final pe măsură. Când crezi ca lucrurile au o șansă de a păstra un grad de normalitate după un parcurs care deja a confuzat emoțional cititorul, descoperi că în baza unei ultime propoziții, totul pare să fi fost doar o gură de aer proaspăt înainte de a de declanșa iar iadul.

Trei familii a căror dinamică se schimbă și a căror priorități ascunse ies la iveală când incidentul cu Xavier se petrece.

Un roman delicios, plin de suspans și răsturnări de situație, atât de bine scris și interiorizat încât finalizarea lui se resimte ca o frustrare, ca o pierdere în fața senzației de a te fi abandonat gândurilor negre care ne guvernează uneori acțiunile.

Deci, dacă vă place genul, puneți mâna și citiți-o că merită timpul alocat. 😉

Lasă un răspuns