Ashley Audrain – Îndoiala

Editura: Litera

An apariție: București 2021

Titlu original: The push

Nr. Pagini: 350 Indoiala

Cu greu m-am desprins dintre paginile acestei cărți și la final, am întâmpinat o dificultate similară când am realizat că mare parte dintre trăirile pe care le-am experimentat pe parcursul lecturii, se sedimentează și ricoșează la putere maximă abia ulterior.

Blythe Connor are o copilarie tristă și încărcată de abandon și singurătate, durere și indiferență. Cecilia, mama ei, își reneagă constant maternitatea, pe fundalul unor trăiri similare, experimentate în propria familie, condamnând-o pe Blythe să crescă, de asemenea, fără a descoperi importanța iubirii necondiționate, susținerii, înțelegerii, apropierii viscerale, legăturii dintre o mamă și copilul său.

Îndrăgostită și dornică să rescrie în AND-ul său ideea de familie, comuniune, tot unitar, Blythe îi dăruiește soțului său o fiică, Violet. Dar maternitatea se dovedește a fi o adevărată provocare atunci când emoțional ești prea gol ca să ai ceva de oferit. Violet este un copil dificil iar modalitatea stângace a lui Blythe de a se raporta la întreaga situație, îngreunează cu atât mai mult crearea unei relații mamă-fiică.

Blythe încearcă să ascundă constant senzația de disconfort pe care o resimte, ori de câte ori se află în preajma fiicei sale, iar prapastia dintre cele două se adâncește la apariția celui de-al doilea copil, Sam. Sam trezește în Blythe sentimente de care nu se credea capabilă, ajutând-o să descopere pentru prima dată tandrețea maternității, dar lucrurile iau o întorsătură tragică când Sam moare în urma unui accident de care Violet este învinovățită.

Modul în care Blythe se afundă în disperare, pășind nesigur între două lumi, cea a familiei rămase cu care simte că nu mai are nimic în comun și cea dată de lupta continuă de a-și accepta fiica față de care are sentimente extrem de confuze, scoate la iveală un stil narativ deosebit de intim și dureros, cu care autoarea jonglează.

Familia se destramă, dar sforile ce îi țin legați unul de celălalt, scot la suprafață temeri adânci și descoperiri dureroase care o aruncă pe Blythe într-o luptă acerbă din care încearcă să supraviețuiască mental și emoțional.

Să fie Violet îndreptățită pentru comportamentul ei distant și uneori sadic? Să fie Blythe orbită de propria neputință de a-și iubi cu adevărat fiica?

O poveste despre dureri și traume trans-generaționale, capabile să distrugă tot în cale dacă le dăm puterea de a decide asupra sorții noastre și despre necesitatea de a asimila șocurile înainte de a porni la drum cu ele ascunse sub preș, sperând că iubirea celor din jur va fi suficientă pentru a ne oferi o perspectivă diferită asupra vieții.

În spatele unui thriller captivant axat pe drama unei familii, recomand cartea oricui are îndoieli în ceea ce privește rolurile pe care și le-a atribuit la un moment dat și pentru care a fost nevoit să se prefacă că are totul sub control, pentru a proteja imaginea creată, de care toți ceilalți se agață cu disperare.

One Reply to “Ashley Audrain – Îndoiala”

Lasă un răspuns