Aparent, inspirată de o poveste adevărată, acest roman tratează din punct de vedere moral reacția socială declanșată la nivelul unei comunități dintr-un cartier mărginaș din Queens, New York, în anul 1965, când știrea că cei doi copii (4 și 7 ani) ai lui Ruth Malone sunt descoperiți sugrumați și abandonați departe de casă zguduie din temelii opinia publică.


Ruth este o mama singură, divorțată recent de soțul său, Frank și prinsă într-un proces obositor pentru custodia copiilor. Recunoscută în comunitate ca o femeie ușoară, dependentă de alcool și incapabilă să mențină mult timp un job, libertinajul de care Ruth dă dovadă abate atenția reflectoarelor asupra sa atunci când reclama a doua zi dispariția copiilor pe care, cu o seară în urmă, declarase că îi culcase în dormitorul lor și care păreau să fie de negăsit.


Mai tarziu în acea zi, cadavrul micuței Cindy (4 ani) apare într-un loc abandonat, la 800 de metri de casa lui Ruth. Zece zile mai tarziu, cadavrul în descompunere al lui Frankie Jr. (7 ani) apare pe jumătate devorat de animale, în luminișul pădurii din apropiere.


Detectivul principal, Malone, este convins de vinovăția lui Ruth, mai ales când la percheziția apartamentului găsește sticle goale de băutură, scrisori de la multiplii bărbați și blocajul mental în care mama se află și pe care pare să nu îl poată depăși decât destrăbălându-se în baruri cu necunoscuți.


Pete Wonicke, un reporter fără experiență preia din întâmplare cazul și vrăjit de frumusețea și misterul lui Ruth este convins că aceasta este acuzată pe nedrept.
Foarte puțini văd în Ruth femeia care e capabilă să separe rolul de mamă de cel de femeie, cea care ziua scoate copiii în parc, le gătește și se chinuie să păstreze un job și seara, răpusă de gânduri negre, singurătate și teama că nu va găsi nicioadată un bărbat care să o iubească și să îi ofere tot ce are nevoie, își culcă copiii, îi închide în cameră și pleacă către primul bar unde știe că va atrage toate privirile.


Cum au dispărut copiii în toiul nopții dintr-o cameră încuiată și cu un geam închis? Să fie Ruth cea care i-a omorât, blocată între dorința de a-i păstra în detrimentul fostului soț și disperarea că cei doi copii o încurcă în planurile sale de a-și găsi un bărbat înstărit care să o ia de soție?


O carte antrenantă, care scoate la suprafață mentalitățile tradiționale și tendința oamenilor de a judeca fără a cunoaște decât o latură a unei situații și care lămurește abia spre final misterul morții celor doi copii. Nu vă spun cine, ce și de ce, că poate vreți să o citiți și voi și nu vreau să vă stric plăcerea de a descoperi singuri.
În rest, îl consider un roman care poate fi parcurs cu ușurință ca lectură de vacanță.

Lasă un răspuns