Furtuna mătură muntele ca un burete pe o tablă albă, amprentele noastre sunt semne de cariocă, șterse într-o secundă. Coapsele îmi ard de la acidul lactic. Plămânii îmi urlă. Urmele de pași nu mai sunt ca un lanț neîntrerupt, dispar pe o distanță cam de un metru, apoi mai zăresc vreo două. Acum se mai văd doar cele mai adânci, iar în curând vor dispărea și acelea. Henrik stă sus, pe munte, complet singur în viscol, iar eu n-o să fiu în stare să mă întorc la el. Am putea să murim aici, amândoi.”

Nu știu dacă v-am spus cât de mult îmi plac thriller-urile care abordează tema supraviețuirii în scenarii de îngheț, nămeți sau trasee montane, dar îmi plac extrem de mult. Dacă sunt combinate, cu atât mai bine, căci pot fi ingredientele de succes al unui thriller plin de suspans, în care soarta personajelor principale este un joc de noroc.

Scenariul de astăzi are în prim plan patru personaje, patru prieteni prin alianță, cu personalități și motivații diferite, ce se decid să pornească într-o aventură montană al cărui traseu se abate pe parcurs din cauza unor animozități mocnite.

Anna și Henrik, un cuplu care s-au cunoscut în perioada în care Anna era studentă la drept și Henrik, cadru universitar; Milena, colega de facultate și prietena Annei și Jacob, noul iubit al Milenei, despre care nu se cunosc suficiente detalii la momentul în care cei patru se aventurează pe traseul montan din Sarek, deosebit de periculos și izolat.

Anna agită spiritele dând de bănuit că Jacob minte despre identitatea sa, iar Milena pare complet submisivă când vine vorba de deciziile pe care Jacob le impune grupului în calitate de montanist experimentat.

Henrik e cel mai încet din grup și ritmul lui îngreunează escaladarea, iar pe fundalul izbucnirii unor conflicte, cei patru se separă, cuplurile plecând în direcții diferite.

Traseul ales de Anna și proviziile insuficiente le pune viața în pericol, singura soluție de supraviețuire fiind reuniunea grupului. Dar cum se vor desfășura lucrurile când între cei patru excursioniști zac ascunse secrete și încrederea este o lamă cu tăiș dublu?

Cine supraviețuiește și cum? Cât poți influența comportamentul celorlalți pentru a-ți întări convingerea că ai dreptate?

O carte antrenantă chiar dacă finalul nu a fost neapărat o surpriză, dar mi-a plăcut modul în care autoarea a construit intriga în jurul ideii de traumă neprocesată, pe fundalul unei personalități sociopate, care își înfige colții în realitate, modelând-o după senzații și nevoi egoiste greu de controlat.

Lasă un răspuns