Am comis-o, recunosc. M-am băgat cu capul într-o lectură a cărui stil nu îmi este pe plac, dar la momentul respectiv părea o alegere inofensivă pentru o perioadă aglomerată în care nu mă puteam concentra. Am mers pe varianta audiobook, în format fizic recunosc că nu aș fi reușit să o parcurg până la capăt.
Despre ce e vorba? Despre Hannah Martin și a sa viață haotică care pare să nu o ducă nicăieri. Proaspăt ieșită dintr-o relație cu un bărbat însurat, însărcinată și fără un job stabil, Hanna se decide să se refugieze la prietena sa din copilărie, Gabby, în Los Angeles, unde amintirile unei adolescențe fără griji, pare să îi ofere confort emoțional.
La o petrecere tematică, Hannah se reîntâlnește cu Ethan, iubirea sa din liceu și pusă în situația de a alege dacă să rămână la eveniment cu acesta sau să plece acasă cu Gabby, declanșează intriga acestui roman de dragoste. Astel autoarea a creat două versiuni diferite ale poveștii, una în care Hannah alege să rămână și povestea de dragoste cu Ethan capătă baze solide după ce trece prin încercări semi-amuzante dar cu tentă educativă și cea în care alege să plece acasă, dar suferă un accident și ajunge spitalizată, în scaun cu rotile și îndrăgostită de asistenul medical care o îngrijește.
Cele două povești se desfășoară în paralel, pe parcurs creionându-se detalii similare, dar privite din perspective diferite, ambele cu scopul de a convinge cititorul că deciziile luate în viață pot fi fructificate chiar și atunci când contextul pare nefavorabil.
Ce mi-a plăcut? Dialogul semi-inteligent și ironic pe alocuri.
Ce nu mi-a plăcut? Tendința autoarei de a trata povestea din punct de vedere politicaly corect, cu personaje ghidate de valori morale și deschise să învețe din greșeli, chiar și când soarta pare potrivnică. Povestea este compet nerealistă, siropoasă și promovează ideea unei prietenii feminine care reușește să rupă orice barieră. O fi și în realitate așa ceva, dar mă îndoiesc că undeva există două femei dispuse să fie suport constant una pentru cealaltă, care să nu acționeze greșit aproape niciodată și care să își accepte una alteia toate neajunsurile de parcă nu există altă cale. De asemenea, dacă alegeți această lectură, pregătiți-vă de un scenariu în care mereu lururile devin favorabile. Accidentul tragic se finalizează cu recuperare completă, sarcina este acceptată de iubitul din tinerețe, joburile potrivite și obținute fără efort, apar între două guri de rulou cu scorțișoară, animalele salvate de pe stradă își găsesc rapid stăpân, casele scumpe se întrețin fără grija banilor iar programul de muncă permite constant alergatul după cai verzi pe pereți, până personajele se simt confortabile cu deciziile luate.
Finalul, sau mai bine spus, finalurile, sunt intuitive și fericite, dar nu focusul autoarei nu era acela de a crea tensiune sau mister, ci de a duce personajul spre un happy end, indiferent de perspectiva pe care o alege. Pentru cititorul care caută o lectură simplă și optimistă, acest roman poate fi o soluție adecvată. Personal o să mă rezum, o perioadă lungă de timp, la romane mult mai capabile să îmi trezească sentimente contradictorii decât acesta. 🙂