“Cândva credeam că să fim părinții unui copil psihopat era pur și simplu lozul pe care îl trăseserăm și nu aveam de ales, decât să ne descurcăm cât de bine puteam, căci nu puteam face nimic altceva. Acum știu că am fi putut face pași pentru a controla situația cu ani în urmă. Singura mea speranță acum este să nu fie prea târziu.”
După “Evadarea din mlaștină”, abia așteptăm să mai citesc încă un roman de la această autoare și s-a potrivit perfect, mai ales că de curând am citit ceva cu un subiect similar: cum afectează psihopatia unui copil relațiile familiale și care sunt riscurile la care sunt expuși cei câte intra în contact cu ei.
Cartea asta m-a ținut în priză și deși la un moment dat devenise clar care va fi întorsătura de situație, tot nu m-am putut opri din lecturat.
Personajele sunt puține și din acest motiv intriga le conturează și mai bine trăirile și personalitatea.
Rachel se pregătește să fie externată din spitalul de psihiatrie, după 15 ani de când a fost implicată în moartea părinților săi. Amintirile sale sunt confuze și doar reîntoarcerea la casa părintească poate elucida misterul unor crime neelucidate.
De asemenea, avem la dispoziția noastră povestea familiei lui Rachel: mama – Jenny și tatăl- Peter, ambii biologi și cadre universitare, precum și sora mai mare – Diana, diagnosticată cu psihopatie.
Cu ani în urmă, un accident tragic ce implică moartea unui băiețel în piscina din curte, determină familia să se retragă la o proprietate aflată în inima pădurii, unde dorința lor este de a-o crește pe Rachel departe de tentația de a răni alți copii.
Diana crește învățând să vâneze, să se orienteze în pădure, și ulterior, descoperă secretele taxidermiei, ca un compromis acceptat pentru a gestiona în mod eficient nevoia ei de a ucide animale pentru a descoperi cum funcționează.
Psihopatia Dianei nu îi permite sentimente, remușcări, temeri, entuziasm sau vinovăție. Singurele principii după care aceasta funcționează sunt curiozitatea și determinarea de a-și atinge scopurile indiferent de costuri.
La aceasta fermă retrasă, în care părinții se dedică cercetărilor științifice pe latură biologică, Diana este supravegheată adesea de mătușa sa, Charlotte, sora mamei și de iubitul acesteia, Max. Cele două sunt adesea de nedespărțit și pare ca Diana nu ascultă decât de indicațiile acesteia.
Când apare cea de-a doua fiică în peisaj, Rachel, dinamica familiei se schimbă. Jocuri periculoase, minciuni, manipulări riscante.
Care este implicarea Dianei în accidentul suferit de mama sa care duce la pierderea unei sarcini? Dar în dispariția lui Rachel? Ce abate asupra familiei dorința de rebeliune și control?
O poveste care se construiește gradual și care conturează sadic radiografia unei familii depășite de situație care speră că izolarea la o fermă va contribui la menținerea sub control a unor situații cu potențial catastrofal.
Amintirile aduc în prim plan pentru Rachel, traume nedigerate și secrete adânc îngropate în inconștient. Cine a ucis și de ce și cum poate fi oprită vendeta dintre două surori care nu mai au nimic în comun decât dorința de a supraviețui.
De citit, și nu ca zic eu, ci pur și simplu pentru că are capacitatea de a te menține prins între paginile sale, chiar și când devine evident cum se va sfârși.