Povestea Evei Black este povestea unei supraviețuitoare care la vârsta fragedă de 9 ani a fost martora unei crime macabre în care și-a pierdut părinții și surioara mai mică.
Ajunsă la vârsta maturității, Eve realizează faptul că este posibil sa stea in puterea ei să prindă criminalul în serie care a terorizat șase familii și despre a cărui identitate nu se cunoaște nimic.

Denumit de presa media ca Omul fără urmă, pentru cititor nu este niciun secret că cel care a scăpat nepedepsit cu ani douăzeci de ani în urmă, este Jim Doyle, fost polițist în Garda legală, actual paznic la un supermarket local.
Jim este un personaj fad, nesemnificativ, frustrat pe viața sa banală alături de o femeie insipidă și casnică și o fată adolescentă plecată de acasă la studii. Singurele evenimente care i-au conferit lui Jim adrenalina și faima de care avea nevoie, au fost situațiile în care, după perioade de tatonări și pregătiri pentru momentul potrivit, în creierii nopții, se strecoară în casa victimelor pentru a le viola sau ucide după bunul plac.

Presa este luată prin surprindere de vestea publicării cărții memorialistico-investigative a Evei Black, care este decisă să împărtășească evenimentul dramatic prin care a fost silită să treacă, urmările lui și informțiile pe care a reușit să le așeze cap la cap în încercarea de a soluționa misterul Omului fără urmă.

Această veste îl poartă pe Jim dincolo de pragul nebuniei, pe de o parte din cauza nevoii de a se asigura că identitatea lui nu riscă să fie desconspirată, pe de alta deoarece trezește în sufletul său dulcea nebunie a retrăirii celei mai intense perioade din viața sa.

Reîntâlnirea cu Eve Black, cu ocazia lansării oficiale a cărții sale, activează în Jim un sentiment de paranoia deoarece aceasta dă semne că și-ar aminti detalii legate de noaptea crimei.

Eve nu este singură în acest demers de a-l ademeni pe Jim să pășească în lumina reflectoarelor, Ed Healy fiind polițistul care a redeschis cazul și care este implicat emoțional în relație cu aceasta.

Cum va gestiona Jim această provocare? Cât de sigur este că și-a acoperit urmele suficient de bine încât să nu riște să fie descoperit?
Oare știe Eve cu adevărat adevărul?

Un șir de crime analizate și trăite din două ipostaze diferite – victimă și agresor. O poveste cu un fir narativ aparte dar căreia am simțit că îi lipsește ceva. Ceva important. O intrigă mai apetisantă și personaje principale mai viu conturate, ceva mai capabile și mai pertinente.

În rest, e ok. O lectură care curge lin și menține interesul în mare parte, deși spre final devine destul de predictibilă.

Lasă un răspuns