Vă zic de la început: deși îmi plac scrierile autoarei (Povestea Slujitoarei, Testamentele, Alias Grace, Mireasa Hoțomană, Inima cedează ultima…și încă câteva de care nu mai simt nevoia să menționez), colecția de nuvele de astăzi, nu m-a convins.

Stilul e caracteristic. Ușor alambicat și intruziv, uneori conflictual sau confuz. În continuare atenție la detalii și prezentarea firului epic din mai multe unghiuri, astfel încât cititorul să aibă ocazia să înțeleagă sau să judece personajele după ce obține toate informațiile.

Prima poveste are în vedere o relație toxică de dragoste platonică dintre o studentă singuratică și nesigură pe sine și un individ asiatic venit cu bursă de studiu. Acesta din urmă dezvoltă o obsesie stupidă pentru personajul principal bazându-se pe faptul că aceasta îi oferă informații de orientare în campusul studențesc. De acolo lucrurile degenerează, fata fiind mereu abordată într-o manieră intruzivă și urmărită chiar în propria casă.

Până la descoperirea faptului că aceasta tehnică abuzivă era des aplicată și expatrierea forțată a acestuia, personajul feminin trece prin toate stările: anxietate, dezgust, vină, interes, fantezii, teamă,  resemnare, obsesie, saturație.

O altă povestire vizează două cupluri vecine în care modul de viață este complementar și tânjit de tabăra opusă. O familie fără copii in. care soția este o ființă plăcută, iubitoare, inventivă și una disfuncțională care are două fete de care nu au chef. Dinamica dintre ele vizează o completare ironică cu final intuitiv: infidelitate.

Restul mi se par prea puțin interesante de menționat… iar per total, adunând plusuri cu minusuri, dacă aș da timpul înapoi, aș sări peste această carte, chiar dacă autoarea continuă să îmi placă mult.

Lasă un răspuns