Se împlinesc vreo doi anișori de când această carte zace în bibliotecă și nu reușesc să ajung la ea, dar pentru că “Suflete pereche” ale aceluiași autor, mi-a lăsat o impresie plăcută per total, m-am mobilizat la început de an și cu această carte.

Bun, revenim.

Scenariu: Londra actuală, mașini automate, conduse de inteligență artificială, 5 nivele de control. Dacă la primul nivel șoferul încă este stăpân în privința manevrelor, la nivelul superior, mașina este cea care actualizează traseul pe pilot automat și decide în caz de accident pe cine salvează și cum. Pasagerul este doar un locatar temporar aflat pe bancheta din spate a mașinii pe care a chemat-o la apel sau i-a presetat locul și ora când să își facă apariția.

Deși populația știe că în caz de accident, mașina este capabilă de calcule și analize amănunțite și softul încorporat se presupune că ia cele mai bune decizii, unele accidente se soldează cu victime și necesită o evaluare umană prin intermediul unei comisii desemnate.

La ultima întâlnire de clarificare și dezbateri, Libby este desemnată din oficiu să participe alături de alți patru membrii ocupanți. Ceea ce se întâmplă apoi, schimbă cursul evenimentelor. O rețea de hackeri pune stăpânire pe sistemul de navigație și control al tuturor mașinilor nivel 5 și promite că în două ore și jumătate, 7 mașini se vor izbi, ucigând pasagerii aflați pe bancheta din spate, dacă nu sunt respectate regulile impuse.

Cerințele par neclare deoarece sunt transmise secvențial. Jocul are reguli precise și este transmis în direct, internațional. Din cei 7 pasageri doar unul poate fi salvat în funcție de voturile comisiei și a publicului care urmărește această cursă mortală televizată.

Pasagerii au la dispoziție 5 minute să își convingă publicul că merită să trăiască, dar la final se dovedește că fiecare dintre ei are ceva de ascuns.

Actrița bătrână care și-a protejat soțul pedofil de-a lungul a patru decenii, o femeie abuzată care fuge de soțul său, o tânără însărcinată a cărui soț zace mort în portbagaj, un cuplu căsătorit în care soțul este bigam și soția șantajistă, un imigrant fără acte și un bărbat care în dimineața respectivă își propusese să se sinucidă, sunt participanții la acest joc macabru și versiunea lor diferă de cea prezentată inițial.

Pentru Libby lucrurile capătă si o nuanță personală: cum să votezi obiectiv mai ales când unul dintre pasageri este bărbatul de care te-ai îndrăgostit într-un bar cu trei ani în urmă și pe care l-ai căutat până în prezent?

Care este scopul acestui joc morbid și ce lucuri rămân ascunse de opinia publică pentru a influența decizia juriului? Ce rol joacă Jade, tânărul presupus sinucigaș?

Până la final nimic nu este ceea ce pare și chiar au fost vreo două-trei răsturnări de situație la care nu mă așteptam. Explicațiile ulterioare sunt satisfăcătoare din punct de vedere logic al firului narativ, dar emoțional nu au reușit să echilibreze amalgamul de impresii și trăiri.

E o carte dinamică, de acțiune, o văd ecranizată sub forma unei pelicule hollywoodiane la fel ca “Suflete pereche” dar per total am avut senzația că îi lipsește ceva. M-am simțit fie grăbită în anumite momente și nu mi s-a dat timpul necesar să leg o conexiune cu un personaj sau altul, fie mi s-a băgat pe gât o explicație conspiraționistă irelevantă. O recomand ca lectură de antrenament dar fără așteptări prea mari ca să nu riscați să fiți dezamăgiți.

Lasă un răspuns