Relații toxice și scenarii des întâlnite în poveștile cuplurilor provizorii, senzații care lasă în urmă lor senzația acută de eșec sau dezamăgire.

O perspectivă psihologică a unor studii de caz venite direct din cabinetul de psihoterapie al autoarei, care pune cărțile pe masă și ne povestește mecanismele din spatele dependenței emoționale și a nevoii disperate de iubire.

Iubiri care s-au terminat brusc sau distanțări aparent fără motiv? Insistențe, frustrări, umilință, compromisuri penibile realizate din dorința de a nu pierde pe cel pentru care dragostea s-a transformat în depresie? Toate își au rădăcina în copilărie și în interacțiunea cu cei care ne-au crescut și creionat stilul prin care interpretam informațiile și acționăm în consecință.

Printre clientele a căror povești ne aduc în prim plan greșeli personale la diferite nivele, avem parte și de perspectiva masculină, venită să clarifice și să echilibreze aceste jocuri toxice dintre parteneri.

Au fost momente în lecturarea acestei cărți în care, deși știam explicația psihologică din spatele lor, am simțit nevoia să iau o pauză ca să reanalizez cu ochi proaspeți diferite experiențe personale de mult uitate.

Nu este o carte ușoară, digerabilă, tocmai pentru că lovește tocmai în zona sensibilă a firi noastre feminine, în sfera în care am ales (în mod repetat) să oferim mai mult decât am primit la schimb și să încercam adesea să preluam asupra noastră eșecurile, sperând că astfel vom reuși să salvăm relațiile, care în fapt, erau clădite greșit încă de la început.

Această lectură necesită timp de procesare și analiză, deși nu este deloc greoaie, dar scoate la suprafață laturi ascunse sau senzații îngropate ce ne obligă să cugetam la ce am simțit sau gândit câteodată, încercând să ne înțelegem mai bine reacțiile.

Un lucru e cert. Sunt traume multiple pe care le ducem în spate, indiferent de sex sau vârsta. Conștientizarea lor e un prim pas, iar dorința de înțelegere și soluționare e al doilea. Și nu e rușine să apelam la ajutor specializat pentru a ne confruntă cu proprii demoni.

Lasă un răspuns