Încep prin a vă spune că această carte autobiografică este de departe una dintre cele mai antrenante și ironice pe care am citit-o în ultimii ani.

Nascut dintr-un tată alb elvețian și o mamă africană, în timpul apartheidului din Africa de Sud, Trevor a fost obligat să se furișeze prin breșele unui sistem care segrega rasele și pedepsea cu închisoarea o relație între două etnii diferite.

Copilăria și adolescența în preajma mamei sale, o femeie credincioasă dar extrem de rebelă, ne creionează cele mai ciudate și amuzante povestiri posibile, dar care totodată au rolul de a ne arăta cum a reușit să supraviețuiască și să se dezvolte într-o lume în care părea dificil să îți găsești locul.

Printre singurele femei negrese cu carte și un job de dactilografă, mama sa a făcut tot posibilul să îi ofere experiențe de viață care să îl scoată din mentalitatea îngustă a ghetoului. Personajul acesta matern e de-a dreptul remarcabil și intrigant și modul în care îl iubește și educă pe Trevor, nu face altceva decât să puncteze că iubirea are nevoie de cele mai multe ori de o tandrețe fermă și de un sacrificiu dincolo de înțelegerea banală a maternității de consum.

Aventurile lui Trevor, modul său de raportare la lumea din jurul său, pericolele la care se expune, preocupările sale, relația furtunoasă dar extrem de apropiată cu mama sa, cariera sa ulterioară în domeniul stand up comedy-ului, toate fac din această poveste una de succes.

Va recomand aceasta lectură nu doar pentru incursiunea în stilul de viață atipic a unui copil de culoare ce ar fi trebuit să se rezume la sărăcie și supunere, ci și pentru modul amuzant în care este construită relatarea unor evenimente cu tentă tragică pe care autorul preferă să le considere posibilități de dezvoltare decât motive clasice de victimizare.

Lasă un răspuns