Cât de prompt ești când iei o decizie?

Scrisesem prima propoziție și deja auto correctul intervenise fără menajamente pentru a modifica. “Cât de prost ești când iei o decizie?” Și stie auto correctul ceva căci multe decizii le luam în necunoștiință de cauză sau mai rău, bazându-ne pe influențe incerte. Dar până la urmă am schimbat titlul, ca să nu fiu de porc.

Spunem “da” de cele mai multe ori fără să ne fie clar care este sensul. Păi cum altfel? Dar de ce?

Ne ghidăm adesea după sfaturile sau indicațiile unora și altora dornici să ne ajute să luăm o decizie care nu îi afectează în mod direct. Sau mai grav, este doar în avantajul lor căci de obicei fiecare își urmărește un scop.

Uneori presiunea devine insuportabilă. În loc de alegerile simple care ne-ar avantaja sau ne-ar scuti de eforturi inutile, suntem nevoiți să optăm pentru alte căi pentru a nu-i supăra pe cei dragi sau pentru a duce la bun sfarsit proiecte de serviciu in care suntem implicați. Atunci devine neclar de ce suntem rugați sa procedăm într-un fel care ne perturbă echilibrul și totuși alegem să o facem.

Cele mai multe decizii problematice pe care le-am luat au fost legate de dorința mea constantă de a demonstra că pot și vreau mai mult, că am nevoie de rezultate mulțumitoare chiar dacă asta însemna în fapt să mă supun unor presiuni mari. Să acumulez stres sau oboseală nenecesare doar pentru a duce la bun sfârșit proiecte care erau importante doar pentru mine. Sau și mai grav, doar păreau importante pentru că fuseseră împachetate ca atare.

Cei dragi m-ar fi somat să mă opresc la primul semn de frustrare sau oboseală pe care o afișam. De aceea era nevoie constant nevoie să mă prefac că am totul sub control, pentru a nu mi se cere să mă opresc.

Multe dintre lucrurile cu care am jonglat și care mi-au adus satisfacție de moment, s-au dovedit în timp a fi nesemnificative. Atât personal cât si profesional pentru că la final când tragi linie, orice rezultate pozitive sunt in fapt anulate de anxietatea și stresul resimțite constant. Dar eu spusesem deja “da” unor provocări consumatoare de energie care, în fapt, nu erau despre mine.

Nu neg, orice experiență nouă aduce beneficiile sale. Înveți, greșești, te restructurezi și mai greșești o dată. Dar asigură-te că alegi să faci ceva pentru motivele știute de tine și cu convingerea clară că rezultatul este în favoarea ta. Și dacă explicația primită sau rugămintea la care vrei să dai curs, nu are un sens pentru tine, scutește-te de efortul de irosi timp și energie pe care nu le poți câștiga înapoi dintr-un simplu “mulțumesc” sau “felicitări pentru rezultat!”

Photo credit Freepik

2 Replies to “Iar spui “da” și habar n-ai de ce?”

  1. Foarte adevărat, frumos scris Dana! Procedând în felul de mai sus ne dăm și părți din suflet, recuperarea lor fiind mult mai dificilă.

Lasă un răspuns