Ce înseamnă practic să fii o mamă perfectă și cine decide acest lucru? Tu, copilul, comunitatea din care faci parte, normele sociale nescrise? Că dacă astea sunt criteriile după care ne ghidăm, atunci cu siguranță nu există perfecțiune în nimic din ceea ce facem.

Winnie este o mamă singură care se înscrie într-un grup de mămici ale căror copii sunt toți născuți în luna mai, la fel ca băiețelul său Midas. Diferite ca mentalitate, stil sau poziție socială, mamele din The Village formează un grup compact în care toate temerile, frustrările, neputințele legate de noul rol de părinte, își găsesc rezolvare prin comunicare și suport.

Dinamica grupului se schimbă în momentul în care acestea decid să iasă împreună o seară în oraș, iar la finalul acestei seri, Winnie descoperă că Midas a fost răpit de acasă, de unde fusese lăsat în grija unei bone recomandate de una dintre mamele din grupul suport.

Retrasă și plină de secrete, Winnie pare încă de la început vinovată de ceva, dar pe parcurs fiecare mamă din grup se dovedește a avea propria implicare în tragedia din noaptea de 4 iulie. Pe parcursul investigațiilor conduse de detectivul Hoyit, frânturi de amintiri îmbibate în aburii alcoolului încep să pună bazele unei imagini de ansamblu.

Niciuna dintre femeile din grup nu poate povesti acasă gândurile care le macină sau care este practic nivelul de implicare în ceea ce soților lor ar declara un accident nefericit pentru care nu se merită să își pierzi cumpătul, mai ales când prietenia declarată din grup se bazează pe o relație de maxim 4 luni.

Ce au în comun dispartiția lui Midas și trecutul tumultos al lui Winnie, fostă vedetă de cinema, care și-a depășit cu greu moartea mamei și al cărui fost iubit se dovedește că face parte din grupul de părinți suport, fiind căsătorit cu altcineva? Cum reușește una dintre mămici să pună mâna pe informații confidențiale legate de anchetă tocmai din biroul primarului? Cum sunt privite de autorități tentativele stângace ale unui grup de mame căpiate care încearcă să ajute la soluționarea cazului? Care este implicarea în poveste a bonei refugiate al cărui soț are un cazier pentru furt?

Multe întrebări și aparent puține răspunsuri până aproape de finalul cărții când autoarea abate firul investigației spre un personaj ce nu păruse a fi unul de interes major.

O carte dinamică, în care temerile materne legate de modul în care ar trebui să gestioneze noile responsabilități versus nevoia de a fi doar femei și nu mame, minciunile, boala psihică, relațile de cuplu în care nu există niciodată transparență totală, dau o nota de realism cărții, capabilă să acopere lipsa de realism a scenariului în sine.

O carte pe care am parcurs-o în format audio și pe care am fost tentată pe alocuri să o abandonez, dar am finalizat-o din dorința de a afla finalul. Plus că nu prea îmi place să las lucrurile neterminate, indiferent cum sunt ele. O recomand pentru răsturnările de situații și pentru pasajele în care ies la iveala simțămintele unor proaspete mămici care deși își iubesc copiii, resimt regretul de a fi devenit mame din cauza oboselii și stresului la care sunt supuse.

One Reply to “Aimee Molloy – O mamă perfectă”

Lasă un răspuns