Fără să îmi propun, am descoperit o carte extrem de faină, care m-a ținut în priză până la final. De ce? Păi poate pentru că povestea are ceva din “Camera”, ceva din “Dragă copilă” și ceva din “Ultima picătură de băut”, relatată într-un stil alert, care îmbină thrillerul, cu suspansul și cu o frumoasă introspecție dramatică pe care personajul principal o trăiește de-a lungul întregii sale vieți, și care își pune amprenta asupra deciziilor sale și a modului de raportare a ceea ce înseamnă noțiunea de familie.

Helena este soție și mamă a două fete. Când nu își desfășoară activitățile casnice, vânează, culege fructe și rădăcini din care face dulcețuri și fierturi și explorează pădurea și mlaștina din împrejurimile casei.

Comportamentul său relativ neînțeles de soțul său are în spate o poveste tragică ce iese la iveală abia când poliția o anunță că tatăl său Stephen, a ucis doi gardieni și a evadat din închisoarea în care, cu 13 ani în urmă, Helena îi înlesnise intrarea.

Plecată pe urmele lui să îl deturneze din jocul premeditat pe care îl pune în scenă pentru a induce în eroare polițiștii porniți să îl captureze, Helena retrăiește copilăria sa din ipostaza de fiică a amerindianului care îi răpise mama pe când aceasta avea 15 ani și o ținuse captivă si la mila toanelor sale timp de alți 11 ani.

Crescută într-o cabană improvizată, învățată să vâneze și să supraviețuiască într-o mlaștină departe de civilizație, pedepsită când nesocotea regulile unui abuzator narcisist și sadic care o iubea atât timp cât își juca rolul de umbră a sa, Helena înțelege prea târziu că mama sa este o victimă a acestei situații și că singura speranță de a descoperi ce se află dincolo de mlaștina unde trăise toată viața izolată, este aceea de a-și riscă viața încercând să evadeze.

Acum Helena este nevoită să își amintească tot ce a învățat de la tatăl său pentru a-l învinge pe terenul sălbatic în care el este stăpân, atât pentru a închide un capitol negru al vieții sale cât și pentru a evita ca fiicele sale să aibă aceeași soartă cu a ei.

O carte tumultuoasă și intensă care te ține în suspans până la final și pe care v-o recomand fără ezitare.

Lasă un răspuns