Încep prin a vă mărturisi că această carte nu se încadrează în genul preferat. Salvasem audiobook-ul la recomandarea câtorva amici din grupurile de lectură dar l-am pornit în timp ce aveam de desfășurat o serie de alte taskuri care nu mi-ar fi permis să țin o carte în mână. Am pornit de la ideea că va fi ceva ușor pe care o să-l parcurg în viteză, cu atenție distributivă și m-am trezit mai atentă la cuvintele ce se scurgeau din căști decât la ceea ce aveam efectiv de făcut.

Autoarea are un stil de a înșirui cuvintele încât e imposibil să nu te afunzi în decor, chiar dacă acesta se desfășoară într-un orășel din Colorado, unde povestea începe cu Victoria Nash, fata de 17 ani a familiei dezorganizate a căror eforturi se concentrează în jurul unei livezi de piersici care le asigură un trai decent și un statut mulțumitor printre locuitori.

Stilul și narațiunea m-au dus cu gândul pe de-o parte la personajul principal din Acolo unde cântă racii și poate o combinație dintre La răsărit de Eden și Fructele mâniei ale lui Steinbeck (unul dintre autorii clasici pe care îi prefer).

Crescută fără mamă și forțată de împrejurări să preia frâiele gospodăriei pentru a asigura cele necesare tatălui său ursuz, unchiului olog revenit din război și fratelui său – Nate, un mini psihopat viciat care face viața un chin celor din jur, Victoria se îndrăgostește de Wilson Moon, un indian hoinar care o ajută să descopere părți din sine de care nici nu era conștientă.

Moartea parșivă care se abate asupra lui Wilson, considerat o paria în ochii comunității, lasă în urmă o Victoria însărcinată și nevoită să fugă în munți pentru a se asigura ca fiul său va avea șanse de supraviețuire.

Traiul dificil și toate încercările prin care trece sunt atât de atent conturate și rezonează adânc cu orice femeie care la un moment dat s-a simțit depășită de situație și singură, dar care știa că nu poate abandona lupta pentru că nu are cine să o salveze.

Reîntoarcea în civilizație într-un moment în care părea să fie singura soluție pentru ca fiul său să nu moară de foame, aduce cu sine un șir de evenimente nefaste care pun temelia unei vieți cumpătate, răbdătoare și a unei personalități singuratice, parțial resemnată.

Fiul de care este despărțită revine în viața sa și aduce cu sine povestea similară a femeii care se decide să îl crească la comun cu propriul său fiu, asupra căruia se abate tragedia.

O carte în care durerea este picurată capitol cu capitol și unde abia spre final se întrezărește o umbră clară de speranță, menită să lumineze drumul celor care au hoinărit prin viață ca niște venetici fără căpătâi, în căutarea rădăcinilor zdravene care să îi împiedice să li se usuce sufletul.

Au fost momente în care vocea naratoarei, actrița Daniela Nane, mi-a transmis fiori pe ceafă prin forța cu care gestiona trăirile Victoriei și cel mai probabil, dacă aș fi citit-o în format fizic aș fi avut tendința de a deveni superficială la anumite pasaje, ceea ce nu am reușit în format audio.

O recomand pentru cei care au nevoie de o pauză de la a trăi grăbit și superficial. Până la următoarea carte, vă doresc lecturi cu sens!

Lasă un răspuns