M-a tentat titlul încă de când l-am văzut pe net pentru că cel mai mult îmi plac thriller-urile cu accente distopice sau crime-horror, ceva care să te țină în priză și să te facă să te întrebi până la final dacă se va termina abrupt sau va avea un deznodământ mulțumitor. De obicei astfel de cărți nu au, nici aceasta de astăzi nu are, ceea ce o face să îi crească ratting-ul din partea mea.
Cartea începe cu un scenariu și un cadru liniștit, relaxant, dar înșelător. Micuța Nora se joacă pe pajiștea de la marginea pădurii unde părinții săi – Eric și Andrew (sper că nu începeți cu lozincile anti-gay) au cumpărat o cabană retrasă, pentru a-și crea propria oază de relaxare și petrecere a timpului de calitate în familie.
Soare, greieri, liniște, cald și senzația de siguranță și iubire pe care micuța Nora știe că o are necondiționat din partea celor care au adoptat-o de la naștere și i-au oferit totul. Dar această senzație este ușor perturbată de către sosirea lui Leonard, tânărul impunător dar blând care se alătură fetiței la vânătoarea de greieri. Trăirile Norei sunt confuze, pe de-o parte este circumspectă când vine vorba de a sta de vorbă cu o persoană necunoscută, pe de alta, resimte nevoia unui partener de joacă cât Eric și Andrew se relaxează citind în curtea din spatele cabanei.
Prietenia legată rapid între Nora și Leonard e întreruptă brusc de informația pe care acesta i-o împărtășește, și anume că urmează să apară încă 3 persoane împreună cu care vor fi nevoiți să declanșeze o acțiune care are ca scop salvarea umanității de la pieire.
Calmul atmosferei este ucis în fașă de prezența celor trei care cer să fie primiți în casă deoarece împreună urmează să împiedice apocalipsa ce e pe care să se declanșeze, cu ajutorul unui sacrificiu pe care doar Eric sau Andrew îl poate săvârși.
Acțiunea se desfășoară atât de rapid și devine din ce în ce mai absurdă și sângeroasă într-o manieră ireală dar cumva, din ce în ce mai convingătoare, încât nu am putut lăsa cartea din mână până la final.
Apocalipsa cere sacrificiu. Unul din membrii familiei trebuie să moară ucis de alt membru al familei, altfel inundațiile, incendiile și alte fenomene ciudate ce par să se difuzeze la știri, vor lua sfârșit.
Cum convingi o familie perfect normală să decidă să se măcelărească între ei și cât de real este ceea ce se întâmplă? Cât de dificil poate fi să alegi cine să moară și cât de convins poți fi de versiunea ce ți se înfățișează la televizor într-o zonă lipsită de semnal?
O carte care mi-a plăcut mult și din punct de vedere al intrigii dar și al construcției scenariului, cu un final de care nu am fost convinsă deoarece autorul a jonglat cât de mult a putut cu trăirile și convingerile personajelor. Faină, recomand, nu e deloc de lepădat… 🙂