Bun, a treia carte de acest autor și cu siguranță nu ultima. Am descoperit în acest autor de proveniență română, adoptat de regimul britanic, ca să zic așa, care combină perfect stilul Stephen King cu Raymond Chandler, deci avem în față un roman thriller, mistery, cu note polițiste și scenarii dramatice ușor distopice.

În Pulbere Neagră personajul principal este Tommy Dewey, autorul de romane western cu note istorice, care se luptă cu sigurătatea și alcoolismul dat de un eveniment dramatic trăit în adolescența sa petrecută în orașul minier uitat de lume – Creedence Creek Illinois.

Acolo, în 1955, o tragedie pune capac unui grup de adolescenți dornici să descopere ce se ascunde într-o mină abandonată despre care sătenii refuză să vorbească și interzic orice tentativă de apropiere de acest loc considerat în secret bântuit.

Influențați de evenimentele politice din perioada senatorului Joseph Mc Carthy, care fusese demis din funcție din cauza actelor extreme de cercetare a așa zisei activități antiamericane, Tommy, împreună cu cei patru prieteni ai săi înființează o grupare – Olinda, prin intermediul căreia se visează desconspirând comuniști ascunși.

Demersurile naive iau o întorsătură ciudată când cei 5 adolescenți împing la extrem filajul anumitor locuitori și pașii îi poartă către ruinele minei de pe Colina lui Hoggarth, unde odată intrați, nu toți reușeșc să părăseacă în viață subteranul.

Douăzeci de ani mai târziu, bântuit de coșmaruri reale și sufocat de vise premonitorii, se decide să reia legătura cu una dintre supraviețuitoarele aventurii din trecut – Claudia. Reîntâlnirea celor doi duce la investigații menite să dezgoape ce a fost mult timp îngropat și care are rădăcini adânci în evenimente vechi de pe vremea adolescenței trăite de părinții lor, când crime atroce au avut loc, săvârșite de sadicul venetic Meltzer, venit în comunitate imediat după ce o bandă de așa ziși răufăcători evadați dintr-o pușcărie improvizată, sunt asasinați și îngropați în mină.

Meltzer se pliază perfect pe nevoia de a crea haos a celui trezit de sângele vărsat prin sacrificul uman gratuit la care pușcăriașii au fost supuși.

Răutatea, dispararea, sărăcia și degradarea localnicilor îl regăsesc pe Tommy după ce timp de 20 de ani a încercat să îngroape pățania în care și-a pierdut prietenul, pe Charlie, într-un mod în care nimeni nu ar fi reușit să găsească o explicație logică.

Va reuși Tommy să dezlege misterul răului care sălășluiește în adâncurile minei abandonate? Există vreo soluție pentru a opri atrocitățile ce se abat asupra celor care se aventurează în subteran?

O carte grozav de antrenantă și axată pe trăirile personajelor fără să piardă din vedere firul epic. Nimic nu este în plus, nimic nu îi lipsește. Construită ingenios, jonglând între ideea de paranormal și mister ce trebuie dezlegat prin alipirea pieselor de puzzle lipsă, romanul Pulbere neagră este un must read pentru cititorii care preferă acest gen de lectură.

Lasă un răspuns