O carte greu de lăsat în pace. A staționat destul de mult timp în bibliotecă pentru că prima dată am văzut filmul realizat după acest scenariu. Asta acum câțiva ani. Cumva acest motiv m-a împiedicat să mă grăbesc să o lecturez, deoarece am crezut că e posibil să fiu dezamăgită. Filmul îmi plăcuse mult, oare cum avea să fie cartea?

Ei bine, weekendul acesta am rezolvat și această dilemă. Cartea e genială. Modul în care autoarea reușește să contureze ceea ce se află în mintea unui băiat de 5 ani, care ți-a trăit întreaga viață, captiv într-o cameră de 25 metri pătrați și pentru care lumea reală nu există decât în cutia televizorului, a ridicat rapid miza după care mă ghidam.

Pentru cei care nu ați văzut filmul și nu ați citit nici cartea, povestea este cam așa – La 19 ani, când se îndrepta spre casă după o zi de școală, personajul principal al cărții este păcălită să se urce într-o camionetă și sechestrată într-un beci izolat fonic unde este supusă la abuzuri fizice, sexuale și emoționale de câtre bătrânul Jack. După ce pierde o sarcină, aceasta se încăpățânează să o păstreze pe cea de-a doua. Astfel apare pe lume micuțul Jack.

Timp ce 5 ani, Mami îi crează copilului cadrul necesar dezvoltării din rezervele puține pe care le primește săptămânal. Toate activitățile se desfățoară în cei 25 metri pătrați, lipsiți de lumina sau căldura soarelui. Toate jocurile, aventurile, poveștile capătă formă acolo și uneori primesc contur cu ajutorul unui televizor vechi primit în dar. Toate obiectele din cameră au rolul și povestea lor, fiecare este prețuit și utilizat la putere maximă. Pentru Jack covorul este prietenul său, păianjenul de sub masă este animalul de casă, dulapul este locul în care doarme în serile când bătrânul Jack o vizitează pe Mami…

Deoarece situația devine din ce în ce mai periculoasă, Mami este nevoită să se bazeze pe Jack că va putea evada și reveni cu ajutoare. dar cum îi explici unui copil care și-a trăit toată viața într-o cameră interacționând doar cu mama sa, în ce mod să se prefacă mort și apoi să evadeze, cerând ajutor?

Esacapada este fantastică. Trăirile celor doi sunt atent și intim redate dar ceea ce părea a fi cel mai dificil pas, de fapt este doar primul dintr-o lungă serie. Readaptarea la viața de afară este greoaie și plină de provocări pentru amândoi dar singurul lucru care îi motivează să reușească este incredibila relație care îi unește.

O carte extraordinară, cu detalii atât de clar structurate care se pliază fantastic pe mintea unui copil extrem de inteligent dar al cărui univers este extrem de îngust și al unei femei pentru care dragostea maternă nu are bariere și nu cedează în fața destinului tragic.

V-o recomand, o să vă placă! 🙂

Lasă un răspuns