… De fraieri!
Adevărul e că dacă v-a deranjat răspunsul ăsta care nu e decât parțial adevărat, s-ar putea să vă supere concluzia finală.
Nu am intenția de a jigni pe cineva sau de a ridiculiza eforturile noastre zilnice. Nu mă exclud deloc din categoria fraierilor, căci adesea am senzații de frustrare obținute din cauza deciziilor neinspirate pe care le iau.
A năvălit 2023 peste noi și internetul e plin de rezoluții și promisiuni ca anul acesta să reușim tot ce ne-am propus de atâtea ori dar n-a fost să fie. N-am avut timp, bani, curaj. N-a fost momentul potrivit pentru încercări noi, au fost alte priorități la muncă și în familie sau orice alte argumente mai avem la purtător.
De ce subiectul ăsta? Simplu. Urmează să reîncep munca după acest mini-concediu și știu că tot ce am întreprins sau prioritizat în această perioadă, va avea de suferit.
Pare simplu să știi ce ai de făcut. Vrei să slăbești, să citești mai mult, să pleci mai des în excursii la munte, să înveți rețete noi sau să te înscri la un curs de chitară. Poate fi orice deși am enumerat aici mai mult activități din categoria ușoară, cea a hobby-urilor sau pasiunilor, pe care se presupune că ar trebui să ne fie mai ușor să le prioritizăm. Dar sunt și activități din sfera profesională pe care dacă le-am demara ne-ar face viața mai ușoară…
Ezităm să ne schimbăm jobul deși avem asta în plan de câțiva ani, amânăm începerea unui proiect nou în care ajungem să nu mai credeam atât de mult deoarece ne tot găsim scuze pentru lipsa noastră de inițiativă și implicare, nu reușim să ne petrecem mai mult timp cu familia și prietenii deoarece ne convingem singuri că suntem de neînlocuit la muncă.
Acumulăm apoi frustrări și ne setăm noi rezoluții, dar nu pare niciodată momentul potrivit să le punem în practică. Să termin acest proiect și mă apuc de sală. Să iau concediu și o să citesc mai mult. Să primesc mărirea de salariu pe care o aștept de doi ani și voi petrece mai mult timp cu familia… Vă sunt cunoscute scuzele de acest fel?
Adevărul e de fapt mai pervers decât suntem dispuși să acceptăm.
Nu deadline-urile impuse la serviciu sau oboseala, încărcătura, proasta organizare sunt de vină cu adevărat pentru amânarea punerii în practică a lucrurilor care contează pentru noi, ci teama de a eșua.
Când e proiectul altuia, eșecul poate fi mai ușor asimilat. Fie se împarte vina și devine un eșec colectiv, de echipă, fie intervine justificarea că de fapt nu ne-am identificat prea mult cu task-ul în sine și de aceea nu ne-am implicat 100%.
Când e proiectul construit de tine, cel la care ai visat ani de zile și pe care l-ai internalizat ca fiind cel care te va salva de la anonimat, sărăcie, depresie, plictiseală, singurătate sau orice altceva ce considerai că te împiedică să fii fericit, nu îți permiți să dai rateu.
Dacă faci un efort și inserezi în programul tău încărcat antrenamentul la sală și nu obții rezultatele pe care le sperai, din varii motive, te vei simți demoralizat. Dacă te lansezi în afaceri pe cont propriu și ideea ta nu se dovedește profitabilă așa cum părea pe hârtie, înregistrezi pierderi atât la nivel personal cât și material. Și exemplele pot continua…
Așa că de fapt, nu ne mobilizăm pentru că ne simțim mai în siguranță să jucăm după regulile altora decât să acceptăm faptul că nu suntem suficient de pregătiți să trasăm propriile reguli.
Nu suntem destul de buni pentru a pune în aplicare ceea ce ne-am propus. E mai lejer să ne plângem că suntem încărcați, asupriți la muncă, contra-timp, când de fapt nu vrem să fim responsabili pentru soarta noastră.
De aici dificultatea de a schimba jobul călduț dar frustrant cu care ne-am obișnuit și unde nu mai trebuie să demonstrăm nimic, de a ne lansa pe cont propriu în afaceri pentru că e greu să accepți că la final de lună dacă nu ai profit, vei pleca acasă cu buzunarul gol, de a petrece mai mult timp cu familia pentru a constata că avem în fapt relații disfuncționale cu aceștia, de a merge la sală pentru a arunca la gunoi orele de antrenament pe prăjiturile înfulecate în toiul nopții în ușa frigiderului.
A respecta propriul deadline cere efort și auto-motivare constantă și te poate pune în situații în care să descoperi că nu ești așa bun, inteligent, frumos, pregătit să faci față provocărilor cum credeai…
Deci, tu ce faci în 2023?
Photo credit Freepik